Cvijanović ne podržava slobodu koja vrijeđa drugog, a može negiranje genocida, skrnavljenje džamija, islamofobija…

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obrušila se na Islamsku zajednicu u BiH „prozivajući“ ih da nisu reagirali na javno spaljivanje primjerka svete knjige muslimana Kur’ana u Švedskoj.

I nije Cvijanović zabrinuta za muslimane niti za širenje antiislamske propagande u svijetu, već je čak kazala da „se to desilo u entitetu Rs ili Srbiji“ bilo bi najoštrije osuđeno. Ovo što je Cvijanović izgovorila samo pokazuje o čemu ona zapravo misli. Zašto bi iko u entitetu Rs zapalio svetu knjigu muslimana kada je islam u BiH duboko ukorijenjen već stoljećima. Zašto npr. Cvijanović nikada nije osudila veliki broj porušenih džamija tokom agresije na BiH i time pokazala da je za suživot i pomirenje. Zašto nikada nije osudila skrnavljenje džamija u entitetu Rs, a imali smo nažalost brojne takve primjere i to ne tako davno.

Umjesto toga Cvijanović Islamskoj zajednici u BiH fakturiše „licemjerstvo“ i šutnju. Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić vrlo jasno je reagirao na bezumni čin desničara koji je zapalio primjerak Kur’ana uz zaštitu policije.

To joj je samo bio povod kako bi podsjetila da je predstavnik Islamske zajednice „najgrđe govorio o Svetom Savi“. Ali nije rekla da je MUP Rs odmah pozvao efendiju Amira Mahića na razgovor u policijsku stanicu zbog histerije koju su stvorili politički predstavnici Rs-a.

Nakon represije prema efendijama, jer je nakon Mahića zatražen i krivični progon Muharema ef. Štulanovića, profesora na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teologa i imama, a koji je bh. entitet nazvao “genocidnom tvorevinom”, šta više možemo očekivati od režima Rs-a.

I Cvijanović i njen stranački šef Milorad Dodik ništa nisu učinili na pomirenju i boljim odnosima među narodima koji žive u BiH. Umjesto toga imamo stalno negiranje genocida u Srebrenici, najgusnije optužbe o “praznim tabutima”, vrijeđanju hodža i ezana. No, to čini se prolazi neopaženo, kao da je riječ o nekom folkloru Dodika i Cvijanović iako je negiranje genocida Krivičnim zakonom krivično djelo kažnjivo zatvorom.

Sve dok im se jasno ne kaže i ne suprotstave lično, a ne polutajno i u probranom društvu, oni koji s njima dogovaraju projekte naruku Rs-u ugrožavajući suverenitet države, oni neće prestati. Bit će samo gori i gori.

Ne treba sa Dodikom i Cvijanović da se obračunava ni Islamska zajednica u BiH, niti hodže, već oni koji s njima odlučuju o svim pitanjima. Jer kakav god ambijent da oni naprave, on će se vrlo brzo preslikati u društvu.

Govorila je Cvijanović da ne podržava slobodu koja vrijeđa drugog, ali joj naprimjer nije sporno okupljanje ravnogoraca u Višegradu, prijetnje uoči svakog 11. jula, zabrana učenja bosanskog jezika u školama u Rs gdje su povratnici Bošnjaci. Valjda je to dozvoljena sloboda po ukusu Cvijanović.

I ne trebamo ništa očekivati od Cvijanović i njenog šefa Dodika koji Bošnjake nazivaju muslimanima, perfidno poistovjećujući najveći broj stanovnika BiH sa vjerskom grupom što se može tumačiti kao islamofobija, nazivanjem Sarajeva Teheranom, iskazivajući otvorenu mržnju prema gradu koji je bio pod agresorskom opsadom 1425 dana.

Najnovije

Stanovnik BiH proizveo u prošloj godini u prosjeku 345 kg komunalnog otpada

Bosna i Hercegovina je u 2022. godini generirala (proizvela) 1,1 miliona tona komunalnog otpada, što je za 3,6 posto...