Cvijanović u UN-u: Hidroenergetski projekti Srbije i RS-a su predmet besmislenih opstrukcija

Preporučujemo

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratila se jučer u Ujedinjenim nacijama na Konferenciji o srednjoročnom pregledu provedbe ciljeva akcije “Voda za održivi razvoj” za period od 2018. do 2028. godine u New Yorku.
Cvijanović je istakla kako su ograničenost resursa i njihova ubrzana potrošnja jedan od najvećih izazova današnjice.

“Ilustracije radi, kada bi se kompletna zaliha svjetske vode stavila u bokal od četiri litra, pitka voda koja nam je na raspolaganju stala bi u jednu kašiku. To dodatno ukazuje na obavezu odgovornog i racionalnog korištenja vode, čak i u onim dijelovima svijeta koji nemaju problem sa njenim nedostatkom”, kazala je.

Istakla je kako je modernizacija vodnih usluga strateški prioritet BiH i neophodan korak u pravcu integracije države u Evropsku uniju.

Cvijanović je kazla i kako je hidroenergetika ogromna razvojna šansa za BiH te nedovoljno iskorištena privredna grana, ali da se razvojni planovi za budućnosti u velikoj mjeri tiču investicija u sektoru energetike.

“Nažalost u BiH kratkovidni politički interesi prečesto imaju primat nad elementarnom ekonomskom logikom. Zbog toga su mnogi važni hidroenergetski projekti, koje mi iz Republike Srpske namjeravamo realizovati zajedno sa Srbijom, predmet besmislenih opstrukcija i blokada od strane pojedinih političkih aktera”, smatra Cvijanović.

Ipak, zaključila je da takvi stavovi ne umanjuju opredijeljenost da se iskoriste hidropotencijali kao velika razvojna šansa.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...