Cvitanović traži da se postavke Vlade HNK vrate na 2006. godinu kada su dominirali Hrvati

Preporučujemo

Iako su pregovori u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u završnoj fazi i sutra bi se trebalo znati ko će u tom kantonu formirati novu vladu, tek danas su se predstavnici HDZ-a BiH iz tog kantona u Mostaru sastali s liderom HDZ-a 1990 Ilijom Cvitanovićem.

Cvitanović je za Klix.ba kazao kako su danas nakon dugo vremena imali razgovore i konsultacije oko eventualnog formiranja Vlade HNK i vrlo jasno postavili poziciju HDZ-a 1990.

“Mi jesmo spremni biti dio vlasti ali ne želimo se uopće gurati niti po svaku cijenu biti dio vlasti. Uz poštivanje našeg izbornog rezultata, a na temelju našeg rezultata i pozicioniranja kroz izvršnu vlast i sve pozicije koje idu na temelju toga, mi smo spremni biti dio vlasti i uz programska opredjeljenja i principe koje smo postavili”, kazao je Cvitanović za Klix.ba.

Ističe da je jedan od principa, “da se Vlada HNK treba vratiti u okvire 2006. godine”.

“Treba se pokazati odnos dva kantona od posebnog značaja, što su Srednja Bosna i Hercegovačko-neretvanski kanton. Mislim da je to prebitan princip da bismo od njega u ovom trenutku odustali. Moramo taj programski dio složiti i završiti da vidimo u kojem pravcu ove četiri godine kanton usmjeriti jer smatramo da kanton može puno više i puno bolje, pogotovo na razvojnom planu, na području turizma i na području obnovljivih izvora energije. To su stavke koje su nam bitne u tom programu, a sve ostalo na temelju izbornog rezultata i međusobnog poštivanja”, kazao je Cvitanović za Klix.ba očekujući uskoro i epilog razgovora.

Izmjena zakona o Vladi HNK

Vladu HNK je 2006. godine činilo osam ministara i premijer, a hrvatska komponenta je imala premijera i četiri ministra, dok je isti broj ministara imala i bošnjačka komponenta.

Zakon o Vladi HNK je promijenjen 2006. godine i vladu od tada čine premijer i 11 ministara, a princip koji se uvijek do sada poštovao bio je da “dvije strane” imenuju po šest pozicija u Vladi HNK s tim da HDZ-u BiH pripadne pozicija premijera.

Tokom pregovora koji se vode, navodno HDZ BiH insistira u svim razgovornima upravo na tome da ima dominaciju u Vladi HNK, pa su procurile informacije da se SDA odrekla jednog ministarstva kako bi bila u vlasti, čime bi HDZ imao sedam pozicija, a oni pet i praktično ništa ne bi mogli odlučivati.

No, SDP koji čini politički blok za formiranje vlasti s NiP-om i DF-om prema našim saznanjima smatra da je “crvena linija” preko koje se ne prelazi jednak omjer pozicija.

Tu se navodno pojavila i nova računica, po kojoj bi jedno ministarstvo trebalo biti dodijeljeno političkim strukturama iz srpskog naroda, koji u ovom kantonu nisu bili konstitutivni do 2021. godine, čime bi se zadovoljilo više strana.

Podsjetimo da je lider HDZ-a BIH u HNK Stjepan Bošković najavio da će u petak biti jasno definirano s kim će formirati novu Vladu HNK i najavio njeno konstituisanje za narednu sedmicu.

Politički dogovor koji će dovesti do formiranja nove Vlade HNK koji se mjesecima čeka bi trebao biti sutra okončan do ponoći, jer to očekuju navodno i međunarodni faktori koji su nezadovoljni odugovlačenjem oko formiranja kantonalnih vlada.

Najnovije

Armin Berberović priznao krivicu na ročištu za određivanje pritvora

Večeras je održano ročište za određivanje pritvora Arminu Berberoviću koji je u petak u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći ubio...