Da li će Tegeltija sazvati sjednicu Vijeća ministara BiH ili državni službenici ostaju bez plata

preporučujemo

Ukoliko se uskoro ne donese odluka o privremenom finansiranju od 1. novembra doći će do obustave svih isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. To znači da će svi državni službenici ostati bez plate, a neće se servisirati ni druge obaveze osim vanjskog duga i međunarodnih obaveza BiH.

Ovaj čvor, izazvan odlukom funkcionera na nivou vlasti Bosne i Hercegovine iz entiteta RS koji ne žele učestvovati u radu dok se ne riješi za njih “problematičan” zakonska zabrana negiranja genocida, mogu riješiti Parlament BiH ili Vijeće ministara BiH. No problem i rješenje je, kako rekosmo, u rukama političara iz bh. entiteta Republika Srpska.

Kako nezvanično saznajemo državni parlamentarci koju dolaze iz RS-a nastavit će bojkot i 20. septembra za kada je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ipak, rješenje bi se moglo pronaći na sjednici Vijeća ministara BiH koju treba zakazati predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD).

Sazivanje sjednice bi značilo da visoki funkcioner SNSD-a krši zaključak Narodne skupštine RS-a o ne učešću u radu Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH. Ipak, kako saznajemo, uveliko se traži model kojim bi zvaničnici iz RS-a “zaobišli” ovaj zaključak te sazvali sjednicu i glasali za odluku o privremenom finansiranju.

“Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH), osim u slučajevima kada je nepohodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona”, glasi zaključak NSRS-a.

Upravo u drugom dijelu ovog zaključka leži plodno tlo za SNSD da pokuša svojim glasačima, ali i opozicionarima u RS-u, opravdati “povratak na teren” i nastavak rada u institucijama BiH na krilima priče “o sprečavanju donošenja odluka protivno interesima RS-a”.

Jasno je da je odluka o privremenom finansiranju u interesu svih državljana BiH, a nikako protiv nečijih interesa, pa ni RS-a.

Nedavno je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić rekao da ovakvim ponašanjem političara iz RS-a trpe svi građani te ako do kraja septembra ne bude donijeta odluka o privremenom finansiranju preko 7.000 zaposlenih u institucija Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske neće primiti plate. Zapitao se ko je taj koji će ponijeti taj dio odgovornosti.

Državni parlamentarac Đenan Đonlagić je također upozorio na ozbiljnu finansijsku implikaciju koja se može desiti za posljednji kvartal tekuće godine ukoliko se nastavi bojkot funksionisanja Vijeća ministara, ali i Parlamentarne skupštine BiH.

“Dakle ukoliko Vijeće ministara ne održi sjednicu do 01. oktobra, bit će problem isplate svih novčanih sredstava onih koji su zaposleni u institucijama BiH.”, zaključio je Đonlagić.

Na dnevnom redu sjednice Parlamenta BiH zakazane za 20. septembar je i Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021., koji je Predsjedništvo BiH utvrdilo u junu ove godine. Radi se o proceduri u drugom čitanju.

Podsjetimo, budžet je usvojen u prvom čitanju, a prema proceduri, ako bude usvojen u drugom, što podrazumijeva i amandmane, ide u Dom naroda. Ako i državni delegati usvoje prijedloge, BiH bi imala budžet i ne bi bila potrebna odluka o privremenom finansiranju za četvrti kvartal.

Tu odluku Ministarstvo finansija i trezora BiH nedavno je dostavilo Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH pa je za sada nejasno da li će biti usvojen budžet, odluka o privremenom finansiranju ili nijedno od toga, čime bi došlo do “zaključavanja” državne kase.

Poznato je da su mnoge političke krize u BiH završavale onda kada su na red dolazile raspodjele fotelja ili novca.

Najnovije

Otkriveno kako je Hadžiahmetović “pomagao” ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek. Bivša direktorica Pendek...