Da li je KOS u BiH pokrenuo operaciju Opera 2 : Srbijansko-hrvatska prljava propaganda Bakira i Bošnjake krivi za “novi rat”!

preporučujemo

Da li je na političkoj sceni Bosne i Hercegovine operacija Opera 2, koja je bila akcija Kontraobavještajne službe JNA (KOS) provedena u početnoj fazi Domovinskog rata od 18. augusta 1991. godine? Akcija je predstavljala oblik specijalnog rata protiv Hrvatske sa intenzivnom propagandnom kampanjom.

Glavni je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast predstaviti kao profašističku. Opera je skraćeni naziv za Odjeljenje za propagandni rat, a kampanja koju su vodili KOS-ovci na terenu trebala je dezinfomirati medije, preko njih javnost, i tako Hrvatsku predstaviti svijetu kao profašističku državu koja se nije maknula od stanja svijesti NDH.

Sve je identično i sada na sceni, samo što meta KOS-a više nije Hrvatska, već Bosna i Hercegovina!

Naš istočni susjed koji je 90-tih godina na svojoj koži osjetio operaciju Opera, sada, po svemu sudeći što se događa posebno posljednjih pola godine, u zajedničkoj akciji provodi operaciju Opera 2 na našoj državi.

Nakon beogradskih medija, po istoj matrici nesmetano u huškanje na rat čiji je „pokretač Bakir Izetbegović“ krenuli su i hrvatski mediji. Naslovna strana najnovijeg zagrebačkog sedmičnika „Globus“, gotovo je identična naslovnicama beogradske štampe od prije nekoliko mjeseci. Propagandna mašinerija je pokrenuta, i to žestoko.

„Bakirova Bosna -Tko sprema Askere za novi rat“, pita se Globus.

Njihove srbijanske kolege iz Večernjih novosti po istoj ideološkoj matrici u novembru prošle godine donijele su naslov „Bakir sprema Bošnjake na rat“.

Zagrebačko-beogradska politička osovina svim je silama uprla da preko svojih medija prikaže predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kao političara koji poziva na rat, a Bošnjake kao narod koji želi sukobe sa Srbima i Hrvatima.

Telegraf, Informer, Kurir, Večernje novosti, Blic- svi su ko jedan jesenas objavljivali naslove o Bakiru koji priziva rat.

Sistemom spojenih posuda, ove su se izmišljotine prenosile u svim medijima u Republici Srpskoj.

Ni manje ni više, Bakir je zadužio airsoft klubove u Federaciji BiH da regrutuju i obučavaju ratnike Bošnjake koji bi se borili u nekakvoj njegovoj vojsci u nekakvom novom ratu.

Stvorena je takva slika, kao da airsoft klubovi apsolutno ne postoje u manjem bh. entitetu, već isključivo u Federaciji i to onim njenim dijelovima gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo.

Onda su nakon pripreme medijske artiljerije, na scenu stupili kvazianalitičari, „eksperti“, političari iz RS koji su nastojali ubijediti javnost u izmišljotine o Bakirovoj vojsci koja se krije upravo iza airsoft klubova.

Iako su iz ovih klubova demantovali sve ove laži, nije se odustalo od ratnog huškanja.

Nakon zatišja pred buru, oglasilili su se ( vidi iznenađenja) hrvatski mediji.

Krenulo je od na silu izvučene Izetbegovićeve izjave u Nedjeljom u 2, da trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini nema bez rata, nakon čega se na njega obrušila salva kritika.

Potom je uslijedila briselska epizoda, u kojoj je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović optužio Bošnjake da žele kalifat, odnosno islamsku državu, računajući valjda tako na strah kršćanske Evrope, i postavljajući sebe kao njenog zaštitnika. Ne treba čuditi što je Čović ovo uradio, jer postoje brojne informacije o njegovom aktivnom djelovanju u KOS-u.

Nije to baš upalilo, i onda se dočekao pogodan trenutak. Susret hrvatske predsjednice i srbijanskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarovići i Aleksandra Vučića.

Indikativno je da je Globus sa bombastičnim naslovom i naslovnicom na kojoj je Izetbegović uz ilustraciju „islamskih ratnika“ izašao netom nakon Vučićeve posjete Kolindi.

Udruženje Askeri, čiji članovi vježbaju u istim salama gdje i SIPA-a ima svoje treninge, postali su bez ijednog valjanog argumenta i dokaza nova „Bakirova vojska“.

Pri svemu tome zanemaruje se svjesno intenzivno naoružavanja pripadnika MUP-a RS sa 2.500 automatskih pušaka, na što upozorava i ugledni britanski The Guardina. Očigledno su u ovom prljavom i opasnom propagandnom ratu koji se vodi protiv države Bosne i Hercegovine, zakazale ovdašnje policijsko-obavještajne strukture, a prvenstveno OSA BiH.

Izgleda da se čeka da bude aktivirana operacija Labrador, koju je KOS svojevremeno paralelno provodio sa operacijom Opera protiv Hrvatske pa da se reaguje.

Operacija Labrador, podsjećanja radi, bila je također oblik specijalnog rata, u okviru koje su podmetane i aktivirane eksplozivne naprave u Jevrejskoj općini i na jevrejskom groblju u Zagrebu, a sa ciljem da se Hrvatska prikaže kao profašistička država, i da se izazove protivhrvatsko raspoloženje kod jevrejske zajednice, ali i u široj svjetskoj javnosti.

Nije li cilj Hrvatske i Srbije, kroz prljavu političko-medijsku propaganda koju vode da izazovu negativno raspoloženje I strah prvenstveno kod Srba i Hrvata, a onda i u Evropi i svijetu, prema Bosni i Hercegovini sa akcentom na Bošnjake koji tobože prave islamsku državu?

Svaka sličnost sa stvarnim događajima i ličnostima iz 90-tih godina (ni)je slučajna.

(Edina Latif)

Najnovije

Veliki broj Sarajlija duže od 19 sati bez vode, ViK najavio normalizaciju za poslijepodne

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo obavještava korisnike da su radovi na uvezivanju dijela rekonstruisanog potisnog cjevovoda DN 700 mm...