Da li je na pomolu prekid vatre između Izraela i Hamasa i ko je već jednom odbio primirje

preporučujemo

Diplomatski izvor upoznat s nastojanjima da se postigne prekid vatre između Izraela i Hamasa jučer je kazao da bi do dogovora moglo doći za nekoliko dana i da su u toku intenzivni napori na zaustavljanju sukoba.

Izvor, koji je govorio za The Times of Israel pod uslovom da ostane anoniman, naveo je kako su posrednici optimistični po pitanju zaustavljanja višednevnih borbi između izraelskih snaga i Hamasa.

Vođa Hamasa Khaled Mashaal jučer je turskoj novinskoj agenciji rekao da su spremni za prekid vatre, ali nisu dobili odgovor od Izraela. Drugi član Hamasa je za arapski kanal al-Meyadeen izjavio da nije bilo napretka u pregovorima.

Egipatski obavještajni dužnosnik koji je upoznat s razgovorima kazao je za Associated Press da je Izrael odbio prijedlog Egipta za jednogodišnje primirje s Hamasom i drugim militantima iz Gaze. Da se Izrael složio, primirje bi počelo u četvrtak u ponoć. Potvrdio je i da je Hamas prihvatio prijedlog.

Pregovarači vjeruju da su izraelska teška bombardiranja Gaze u četvrtak i petak nagovijestila da privode napade kraju i da će uskoro pristati na zaustavljanje sukoba. Izraelske snage su u četvrtak iz 160 borbenih aviona ispustile stotine bombi koje su trebale uništiti mrežu tunela ispod Gaze.

“Egipat igra glavnu ulogu u naporima da se okončaju sukobi, redovno razgovarajući sa zvaničnicima Hamasa, Katara, SAD-a i drugih zemalja, iako ne direktno s Izraelom”, rekao je drugi zvaničnik za The Times of Israel.

Zamjenik pomoćnika američkog sekretara za izraelska i palestinska pitanja Hady Amr doputovao je jučer u Tel Aviv na razgovore.

“Amr je danas stigao u Tel Aviv kako bi naglasio potrebu za smirenjem, priznajući pravo Izraela na samoodbranu. Izraelci i Palestinci zaslužuju jednake mjere slobode, sigurnosti, dostojanstva i prosperiteta”, napisala je američka ambasada u Izraelu na Twitteru.

U četvrtak je i američki predsjednik Joe Biden rekao da je razgovarao s Netanyahuom o smirivanju borbi, ali je također podržao izraelskog lidera rekavši da “nije došlo do značajne pretjerane reakcije”. Naveo je kako je cilj značajno smanjiti napade, a naročito one raketne.

Diplomata Vijeća sigurnosti UN-a je izjavio kako će na nedjeljnom hitnom zasjedanju države članice jednoglasno podržati kraj sukoba, ali da se vjerovatno neće moći složiti oko toga ko je započeo borbe. Zasjedanje će dodatno “pritisnuti” Izrael i Hamas da pristanu na primirje.

Osim Egipta koji ulaže intenzivne napore kako bi se osigurao prekid sukoba i Kairo je insistirao da obje strane prekinu vatru od ponoći u petak, u očekivanju daljih pregovora. Ministri spoljnih poslova Egipta i Jordana razgovarali su o naporima da se okončaju sukobi u Gazi i spriječe dalje provokacije u Jerusalimu, saopštilo je u petak egipatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u petak na prekid vatre i pregovore uz izraze saučešća svim žrtvama u ovom sukobu.

Najnovije

U Neumu mnoštvo građana, ovogodišnja sezona bi mogla biti pun pogodak

U Bosni i Hercegovini vrhunac je toplotnog vala. Brojni građani spas od vrućina potražili su na bh. obali, u...