Da li je pronađeno rješenje za Mostar: Došli smo do zaključka da treba početi razgovarati

preporučujemo

Mostar će biti ustrojen kako jedna izborna jedinicu u kojoj bi se gradonačelnik i dva dogradonačelnika birali direktno na izborima, što do sada nije bio slučaj. Što se tiče Gradskog vijeća, zadržale bi se maksimalne i minimalne kvote, odnosno da jedan narod može imati maksimalno 15, a minimalno četiri vijećnika, objavio je Dnevni list saznanja o rješenjima  koja se tiču izmjena Izbornog zakona BiH, a koje su vezane i za Grad Mostar.

Predsjednik kantonalnog odbora SDP- a Hercegovačko-neretvanskog kantona Zoran Mikulić je potvrdio za Dnevni list kako su se SDP, HDZ i SDA načelno dogovorili da se počne s razgovorima oko Mostara, jer su svi prijedlozi ”ispucani”, a i krajnje je vrijeme da se dođe do nekog rješenja, jer Mostar točno deset godina nije imao izbore.

”U neformalnim razgovorima prilikom otvaranja novog mosta došli smo do zaključka da treba početi razgovarati. Svi su se tada složili da sjednemo i pokušamo naći kompromisno rješenje”, rekao je i dodao kako još nije dogovoreno ko će biti domaćin sastanka.

”Ja mislim da u razgovore treba uključiti i druge parlamentarne stranke. Međutim, svi znamo da su ključni akteri u ovoj priči HDZ i SDA”, kaže Mikulić.

Na pitanje postoji li već gotovo rješenje iz međunarodne zajednice za Mostar, Mikulić kaže da se u političkim strankama govorka o tome, ali da službenu potvrdu nema.

Predsjednik mostarskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba kaže kako su upoznati s tim da bi razgovori trebali početi, te da čekaju poziv od SDA ili SDP-a.

”Što se tiče HDZ-a mi smo uvijek otvoreni za razgovore. Mi ostajemo pri svom prijedlogu izmjena Izbornog zakona vezanih za Mostar, jer je naš prijedlog samo odbačen u Parlamentu, a da nitko nije podnio amandman. Možda ako budemo razgovarali o njemu dođemo do rješenja”, kaže Džeba. Demantirao je informaciju da stranke u Mostaru sjedaju da razgovaraju o već gotovom rješenju iz međunarodne zajednice.

Prijedlog HDZ-a za Mostar bio je pet izbornih jedinica, s tim da se dosadašnje područje Jugozapad, Stari Grad i Centralna zona spoje u jedno.

SDA je predlagao da ostanu dosadašnja gradska područja, te da Centralna zona bude još jedno područje.

SDP i DF predlagali su spajanje dosadašnjih šest izbornih područja i centralne gradske zone u tri gradska izborna područja, centar, sjever i jug. Iz njih bi se kao i dosad biralo 18 vijećnika u Gradsko vijeće, ali bi broj mandata bio znatno drugačije raspoređen, s obzirom na broj potencijalnih birača. Ostalih 17 vijećnika biralo bi se na području grada kao jedne izborne jedinice tzv. gradske liste.

Iako izbori u Mostaru nisu održani čak deset godina taj problem posljednje dvije godine nije bio u fokusu ni domaćih političara, ni međunarodne zajednice. Središnje izborno povjerenstvo ne raspisuje izbore za Mostar, jer nije provedena odluka Ustavnog suda BiH da se izmijeni Izborni zakon BiH u dijelu koji se odnosi na grad Mostar.

Mostar već godinama nema zakonodavnu vlast, a jedina vlast u gradu je gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je ušao u četvrti mandat i to u drugi po redu bez izbora. Dnevni list navodi kako će razgovori SDA, HDZ-a i SDP-a oko problema neodržavanja izbora u Gradu Mostaru početi do kraja februara, prenosi bljesak.info.

Najnovije

Vakcinisane osobe šire delta soj koronavirusa u istoj mjeri kao i nevakcinisane

Potpuno vakcinisane osobe bi mogle širiti delta varijantu koronavirusa istom brzinom kao i nevakcinisani ljudi, pokazuje to interni dokument...