Da li se bliži kraj višegodišnjeg sukoba? Pašinjan spreman priznati Karabah dijelom Azerbejdžana

Preporučujemo

Armenski premijer Nikola Pašinjan je poručio da Jerevan može priznati Nagorno-Karabah kao dio Azerbejdžana ako će on garantovati prava Armena na ovoj teritoriji.

Kako je rekao, 86.600 kvadratnih kilometara teritorije Azerbejdžana uključuje Nagorno-Karabah.

“Ako se dobro razumijemo, onda Armenija priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana u navedenim granicama, a Baku priznaje teritorijalni integritet Armenije na 29.800 kvadratnih kilometara”, rekao je Pašinjan.

On je pozvao da se razgovara o pitanjima prava i sigurnosti Armena u Nagorno-Karabahu u formatu pregovora Baku-Stepanakert. Istovremeno, Jerevan i Baku nastavljaju intenzivne pregovore oko mirovnog sporazuma.

“Nadamo se da ćemo postići dogovor o tekstu (mirovni sporazum op.a.) što je prije moguće i potpisati ga”, rekao je Pašinjan.

Međutim, on je odbacio potpisivanje mirovnog sporazuma na sljedećem sastanku s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, koji će biti održan 25. maja u Moskvi.

“Nije ostalo mnogo vremena do ovog sastanka. Vjerovatnije je da će sporazum biti potpisan u Kišinjevu 1. juna“, objasnio je Pašinjan.

Poručio je da su četvrti put dostavili Azerbejdžanu prijedloge o nacrtu mirovnog sporazuma.

“Ako se ispostavi da će nam Azerbejdžan ove sedmice dati svoje reakcije na prijedloge koje smo poslali i ako vidimo da su pristupi prihvatljivi u okviru kompromisa, zašto onda ne”, rekao je Pašinjan.

Ranije je premijer Armenije rekao da je međusobno priznavanje integriteta Bakua i Jerevana unutar sovjetskih granica neophodan uslov za mir između republika. Pašinjan je istovremeno istakao da mehanizam za osiguranje bezbjednosti i prava Armena u Nagorno-Karabahu ostaje neizvjestan.

Zauzvrat, azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev je naglasio da armensko stanovništvo Nagorno-Karabaha mora napraviti izbor: prihvatiti azerbejdžansko državljanstvo ili naći drugo mjesto za život.

“Nadamo se da će pregovori na kraju dovesti do trajnog mira na Južnom Kavkazu, uprkos činjenici da su teritorije Azerbejdžana bile pod armenskom okupacijom oko 30 godina, milion Azerbejdžanaca je protjerano iz svojih domova”, rekao je Alijev.

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...