Da li su kladionice imale pravo na pomoć od Vlade KS ako su cijelo vrijeme radile online klađenje?

preporučujemo

Vlada Kantona Sarajevo izdvojit će preko 120 hiljada maraka za pomoć kladionicama za finansiranje pripadajućih poreza i doprinosa na minimalnu mjesečnu plaću u Federaciji BiH za mjesece u kojima je trajala zabrana obavljanja njihove djelatnosti.

Odluka premijera Forte i resornog ministra Adnana Delića naišla je na žestoke osude u javnosti. U pokušaju da opravda ovakve postupke Delić je kazao da je cilj sačuvati radna mjesta te da radnici kladionica ni na koji način ne mogu biti diskriminirani a da sredstva koja se uplaćuju vraćaju se u Budžet Kantona Sarajevo i ona nisu primarno pomoć vlasnicima kladionica.

Stavke koje je ministar Delić naveo su jasan pokušaj da se umanji sramota koje je uradilo Ministarstvo za privredu.

Iz Ministarstva su zaboravili naglasiti da su kladionice sve vrijeme radile online klađenje te ukoliko ovu činjenicu uzmemo u obzir upitno je da li su kladionice imale pravo na ovakvu vrstu pomoći. Fizički su kladionice bile zatvorene ali je klađenje je dalje bilo moguće.

Kladionice u Federaciji Bosne i Hercegovine godinama unazad imaju godišnje prihode veće od milijardu maraka. No tek oko stotinu miliona KM se oporezuje, jer se prevarama kojima se služe kladioničari najveći dio isplata odnosi se na dobitke manje od 100 maraka, koji se, po Zakonu, ne oporezuju. Radi se o svjesnom izbjegavanju plaćanja poreza, zbog čega je većina proknjiženih isplata kladionica prikazana u neoporezivom iznosu. Vlasnici kladionica tako izbjegavaju plaćati ogroman porez, a novac ide u njihove džepove.

U Kantonu Sarajevo imamo kladionice na svakom koraku i to u neposrednoj blizini osnovnih i srednjih škola, i umjesto da Forto i Delić krenu u zatvaranje tih kladionica oni im pune džepove.

I pored svega nabrojanog očigledno je najsigurniji način da se sačuva kladioničarski lobi u Sarajevu jeste da im se sačuvaju radna mjesta.

Najnovije

Tviteraši pozvali Čovića da čestita Veležu, a zatim ga ošišali

Nakon sinoćnje historijske pobjede Veleža u utakmici protiv grčkog AEK-a, na društvenim mrežama zavladalo je totalno ludilo.  Na društvenoj mreži...