Da si normalan do sada bi poludio u BiH

Preporučujemo

Piše: Edina LATIF 

Leteći cirkus Montyja ili dobro došli u Bosnu i Hercegovinu. Samo što nažalost, u našem slučaju nije niti serija niti film niti pozorišna predstava, već svakodnevnica, naš život. Sve, ali baš sve u ovoj državi, ovdašnji su političari uspjeli dovesti do apsurda.

- -

Nepregledne kolone ljudi napuštaju svoje domove zauvijek, i priča o se o tome uveliko, što na sijelima, što u kafanama, što u medijima. Počeli i političari govoriti, kažu, treba nešto uraditi. Valjda neko treba zaustaviti odlazak ljudi, a ne oni. Ko će mu ga znati šta misle. I Azira sa kašikama teško da bi se snašla.

Korupcija nas sve redom ubi, kriminal cvjeta na sve strane, akcize će nam tek doći debelo na naplatu, iako već i sada sve skuplja, padaju vlade, nove se prave, vijećnici gađaju gradonačelnike rokovnicima na sjednicama, stižu Noćni vukovi, četnici se postrojavaju u Višegradu, MUP RS se naoružava, Mile epski uz gusle ponavlja da je RS država a ne BiH, Čović ne odustaje od svog novog ustoličenja u Predsjedništvo BiH i hrvatskog entiteta, Ljubić prijeti haosom nakon izbora ne bude li po HDZ-ovom, demobilisani borci na ulicama, Bakir se bori unutar SDA da pofata konce, Komšić ne odustaje od kandidature, Radončić ne prestaje „udarati“ po Bakiru pa mu prišiva i za šta jeste i za šta nije kriv, raste iz dana u dan broj kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, a odnekud vaskrsnuo i slučajni prolaznik Lagumdžija…(samo nam je još on falio).

U ovom bosanskom loncu, brojni problemi koji su se godinama gurali pod tepih, jednostavno su izmilili, pa nas kao nagomilana višegodišnja prašina počeli gušiti.

Stanje u zemlji nikad gore. Nije samo vlast kriva, kriva je i opozicija koja sa tribina sve posmatra, mlako reaguje. Nikako se ne snalaze, oštrica im je otupila. A jaka opozicija bi trebala biti taj korektivni faktor, trebala bi biti glasna i pritiskati poziciju ne dati im prostora za manverisanje i manipulacije. I natjerati ih da rade ono za šta su debelo plaćeni. Nemoguće je oteti se utisku da su interesno povezani, pa zato nerijetko prešute pogrešne poteze vlasti. Ne zna se, kada se malo bolje sve sagleda, ni ko je opozicija ni ko pozicija, ni ko je s kim u koaliciji.

- -

U manjem bh. entitetu stvari su nekako prilično jasnije nego li u većem. Tamo je na jednoj strani Dodik i SNSD sa svojim partnerima DNS i SP,, a na drugoj Savez za promjene. I momački se „udaraju“. I jedni i drugi znaju primiti, ali i zadati udarce. E, sad druga je stvar što i tamo opozicija ponekad šeprtljavo povuče poteze sa kojima gubi barem 0.5 glasova i nabacuje ih ( da li svjesno ili nesvjesno) Dodiku.

Svako malo potegne se pitanje kako će Dodik ući u Predsjedništvo BiH i sarađivati sa strancima, a na američkoj je crnoj listi. Zaborave se valjda da je cijeli SDS na toj istoj listi već godinama, pa svi sarađuju nikad bolje s njima. Kako je krenulo zaboravit će se i da je SDS osnovao ratni zločinac Radovan Karadžić.

Kada je riječ o državnom Parlamentu, situacija je komplikovanija. Većine nema, ali eto, tavoriće tako do kraja mandata, od tačke do tačke dnevnog reda, pa nafatavati ruke za izglasavanje.

Ovaj saziv Parlamenta države, izuzmu li se akcize, nema se baš pohvaliti nekim golemim rezultatima. A ni Vijeće ministara BiH. Zvizdićev rad i postignuto za ove 3,5 godine može se sažeti u dvije rečenice. Ili možda dvije riječi: Upitnik EU, za koji još uvijek nije razjašnjeno do kraja oko popisa stanovništva i stava oko NATO-a.

Federalna vlast je priča za sebe. Sve je blokirano, i Vlada i Parlament. Kod Čavare se svako malo okupe „raja“, progovore koju, te se dogovore kako će se dalje dogovarati. Zapelo, navodno, na imenovanju Šerifa Isovića za direktora Porezne uprave F BiH. A ono zapelo na svemu.

Koalicija SDA-SBB- HDZ funkcioniše samo na golom interesu, što stranačkom što pojedinačnom. Oni koji su ih birali zaboravljeni su odmah nakon izbora 2014. , pa ko sad da misli o njima kad valja što više novca izvuči iz crnih fondova i pozicionirati se što bolje za oktobar.

Kad se sve sabere i oduzme, i enitetske i državna vlast, ministri i zastupnici, već sada zaključno sa 1. aprilom trebali bi javnosti obznaniti da su njihovi mandati istekli i okačiti kopačke o klin.

Jer do oktobra u ovoj se zemlji ništa neće događati što bi barem za jedan promil popravilo iznimno teško stanje. Samo će naplaćivati milione iz budžeta za svoj nerad.

Do oktobra nam svima (ko naravno ostane u BiH) valja preživjeti. Jer i da si normalan ovdje bi poludio. I hajd sad ti strancu koji prvi put dođe u BiH ukratko objasni političku i ekonomsku situaciju.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...