Dačić otkrio: Vučić će u Rusiji razgovarati i o BiH i “pritiscima” na RS

preporučujemo

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić sinoć je, povodom predstojeće posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, kazao da će jedna tema razgovora biti i Bosna i Hercegovina, tačnije “pritisci na Republiku Srpsku”.

Dačić je izrazio očekivanje da će ruski predsjednik Vladimir Putin obezbijediti za Srbiju “prijateljsku cijenu gasa“. Dodao je da je sada to “životno pitanje” za građane i privredu Srbije.

– Situacije se sada promijenila na svjetskom tržištu imajući u vidu da se promijenila cijena gasa –  rekao je on za televiziju Pink.

Dačić je rekao da su ruski zvaničnici ranije obećali zvaničnom Beogradu da će imati najpovoljniju cijenu plina u Evropi.

Istakao je kako je svaki susret dva predsjednik važan, posebno za Srbiju. Naveo je da Rusija spada u one države bez čijeg jasnog stava u korist Beograda nema ni, kako je naveo, “dobre ni efikasne odbrane nacionalnih interesa”.

– Neće energenti biti jedina tema, razgovarat će se o regionu, Kosovu i Metohiji, situaciji u Bosni i Hercegovini i pritiscima na Republiku Srpsku… – rekao je Ivica Dačić.

Pročitajte:  Vučić: Nećemo provoditi nikakve sankcije protiv svog naroda

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...