Dačić: Srbija neće prvo priznati Kosovo, pa tek onda razgovarati sa Prištinom

Preporučujemo

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija sigurno neće prvo priznati Kosovo, pa da tek onda razgovarati sa Prištinom, javlja Anadolu agency.

“Nijedna zemlja na svijetu to ne bi prihvatila, pa neće ni Srbija, bez obzira na pritiske i razgovore koje će neko voditi ili ne”, rekao je Dačić nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Zelenortskih Ostrva Luišom Filipeom Lipešom Tavarešom.

Dačić je dodao da se Nemačka i Velika Britanija protive priči o mogućoj promjeni granica, dok ostale zemlje podržavaju dijalog i ne miješaju se u to kakvo će rješenje biti.

“Jedino ih zanima da će to biti dogovor”, kazao je Dačić.

Luiš Filipe Lipeš Tavareš izjavio je kako njegova zemlja podržava Srbiju i njen teritorijalni integritet.

“Srbija može imati povjerenja u nas. Mi smo pravna, demokratska otvorena država koja želi da sa Srbijom ima veoma jak odnos povjerenja”, rekao je Tavareš.

Dvojica ministara potpisala su sporazum o saradnji dva ministarstva, a Tavareš je zahvalio na prijedlogu da se građanima Zelenortakih ostrva ukinu vize za Srbiju i naveo da će njegova zemlja učiniti isto za građane Srbije.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...