Damir Karakaš dobitnik književne nagrade “Meša Selimović”

Preporučujemo

Pisac Damir Karakaš iz Hrvatske dobitnik je književne nagrade “Meša Selimović” koja se dodjeljuje u sklopu književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli.

Stručni žiri pod predsjedavanjem Semezdina Mehmedovića i članovima Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić, Faruk Šehić i Jagna Pogačnik odlučili su da je roman “Okretište” Damira Karakaša najbolji u 2021. godini.

– Nagrada “Meša Selimović” je sigurno jedna od najvažnijih i zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac – rekao je Damir Karakaš, laureat ovogodišnje nagrade “Meša Selimović”.

U romanu “Okretište” pisac piše o svom životu, odnosno o proživljenoj traumi.

– Godinama sam čekao da ta moja trauma sazrije, da cijela priča sazrije, da se emocije smire, da to bude roman koji je opći, a ne napisan meni i mojoj familiji – kaže Damir Karakaš.

Pored romana “Okretište” za nagradu Meša Selimović borilo se još četiri romana, “Pogovor”, Davida Albaharija “Horror vacui” Staše Aras, “Sampas” Ilije Đurovića i “Ja sam” Damira Uzunovića.

Najnovije

Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili zbog korupcije, isključena iz stranke

Potpredsjednica Evropskog parlamenta grčka političarka Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage za korupciju. Prema još nepotvrđenim informacijama 15 političara...