Dan bez duhanskog dima: Koliko se pluća oporavljaju od cigareta?

Preporučujemo

Danas se obilježava Nacionalni dan bez duhanskog dima, pravi trenutak da prestanete da pušite. Pročitajte šta se desi tijelu čim ostavite cigarete i motivišite se da to uradite, simbolično, baš na ovaj datum.

Kao ni svaku ovisnost, nije lako prekinuti ni s cigaretama. Nažalost, kod mnogih ljudi motivacija u vidu boljeg zdravlja ne pokreće previše (jer da pokreće ne bi nikada ni pušili), ali zato rast finansijskih sredstava igra važniju ulogu. Čim prestanete da pušite kapacitet pluća se povećava, koža dobija potpuno novu boju, a mijenja se i plodnost kod žena, ali i seksualni život.

- -

Kako tijelo reaguje na prestanak pušenja?

Nakon samo 12 sati, tijelo se čisti od ugljen-monoksida i vraća se u normalu, a povećava se nivo kiseonika u njemu.

Već nakon 24 sata, rizik od srčanog udara se umanjuje, kao i krvni pritisak.

Nakon dva dana, bivši pušači već osjećaju nove mirise i ukuse, pošto pušenje oštećuje nervne završetke koji su zaduženi za miris i ukus.

- -

Povlačenje nikotina iz organizma počinje nakon tri dana kada vaše tijelo počinje da raguje. Vrlo je moguća jaka glavobolja i neopisiva želja za cigaretom. Tada je ključno da se snagom uma oduprete i nastavite dalje.

Nakon mjesec od prestanka pušenja poboljšavaju se funkcija i kapacitet pluća, a kardiovaskularne aktivnosti, kao što je trčanje, postaju lakše.

Devet mjeseci nakon prestanka pušenja, pluća su djelimično ozdravila, a prvi znak za to je sve ređi bronhitis i bolesti koje ste imali prije.

Deset godina nakon prestanka pušenja upola se smanjuje mogućnost za rakom pluća, ali i rizik od raka usta i grla.

Tek nakon 20 godina rizik od raka pluća je na istom nivou kao kod nekoga ko nikada nije pušio.

Zašto definitivno treba da ostavite cigarete?

Pušenje izaziva prerano starenje i bezbojnu kožu što znači da će vas prestanak pušenja dodatno podmladiti. Šanse da ostanete u drugom stanju kao nepušač su mnogo veće, ali i rađanje zdrave bebe. A tu je i seksualni život – naime, zbog poboljšanog „pumpanja“ krvi dolazi do mnogo snažnijih i boljih orgazama, prenosi B92.

Najnovije

Uredba Vlade FBiH o pomoći radnicima u iznosu do 2.520 KM: Privatnici bili “škrti”, mjera bi mogla biti produžena

Prošlo je skoro pet mjeseci od donošenja Uredbe Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojom se omogućava poslodavcima da izvrše...