Dan državnog ponosa

Preporučujemo

Danas je dan zastave nezavisne, nedjeljive, suverene i međunarodno priznate bosanska države.
Zastava Republike Bosne i Hercegovine sa ljiljanima, koja je usvojena 4. maja 1992. godine, prvi put je zvanično predstavljena 22. maja 1992. godine ispred zgrade Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku. Tog dana je Generalna skupština UN-a, prije 31 godinu, primila Republiku Bosnu i Hercegovinu među svoje članove.
Zastava s liljanima je kreirana po uzoru na srednjovjekovnu Bosansku kraljevinu u vrijeme dinastije Kotromanić. Nakon stoljeća borbe i odricanja za uspostavu bosanske države na Balkanu i Europi, svećano je podignuta bosanska zastava sa ljiljanima na East Riveru.
Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine usvojena je 4. februaran 1998., koja je zamijenila predhodnu orginalnu zastavu sa ljiljanima s kojom je bosanska država ostvarila svoj nacionalni i državni identitet u UN-u.
Svim bh.građanima ma gdje bili čestitamo dan zastave nezavisne, nedjeljive, suverene i međunarodno priznate bosanske države.

Najnovije

Završena akcija “Niste same”: Paketi za žene i djevojke uskoro kreću za Tursku i Siriju

Regionalna Asocijacija Poduzetnica pridružila se kampanji Crvenog križa Federacije BiH "Niste same" za žene i djevojke Turske i Sirije. Bosnaskohercegovačke...