Dan šehida obilježen u Sarajevu: Sjećanje na one koji su svoje živote dali za ovu državu

Preporučujemo

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavnici gradske i kantonalne vlasti u Sarajevu položili su danas cvijeće na mezarju Kovači obilježavajući Dan šehida.

Polaganju cvijeća i odavanju počasti na mezarju Kovači prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, porodice šehida, generali Armije RBiH, političari te ostali mnogobrojni građani.

- -

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Šehidska mezarja svjedoci su o borbi našega naroda, a ovaj dan se obilježava drugog dana Ramazanskog bajrama, prema takvimu Islamske zajednice.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je zamjenik reisu-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice Edhem Bičakčić, vojni muftija Hadis-ef. Pašalić, predstavnici boračkih organizacija i brojne druge delegacije.

Kako je kazao zamjenik reisul-uleme, danas smo se okupili na Šehidskom mezarju Kovači, ali i šehidskim mezarjima širom domovine, da iskažemo duboko poštovanje prema svim našim šehidima i njihovoj žrtvi.

- -

“Šehidi su ‘opće dobro’, oni pripadaju svima nama i mi ih u ovom danu posjećujemo u ime svih drugih i prenosimo selame. Zbog toga su ovi trenuci za nas posebni i ispunjeni snažnim emocijama. Savki put iznova prilikom ove posjete osjećamo prisutnost šehida, baš kao što i oni osjećaju našu. Kur’an kaže da su oni

živi, radosni i lijepo opskrbljeni kod Gospodara”, kazao je on.

Dodao je da “upravo ovdje, kraj njihovih kaburova, kao da slušamo njihovu poruku: Da bi se živjelo časno, i opstalo na svome ognjištu i rodnoj grudi, mora se pokazati spremnost na žrtvu, spremnost da se žrtvuju i najveća dobra.”

“Šehidi su jedna od četiri odabrane skupine vjernika. Kur’an nam poručuje da će svako ko se bude pokoravao Allahu u Njegovom poslaniku biti u tom odabranom društvu i s njim dijeliti radost i ugodnost ahiretskog ambijenta. No, mi s njima, makar i povremeno, želimo biti i na ovom svijetu. Svaki takav susret za nas je nova inspiracija i jedinstven doživljaj. Nećemo ih zaboraviti i nećemo se prestati boriti za ono za što su oni dali živote. I pobijedit ćemo, ako Bog da, ako budemo iskreni i jedinstveni i ako se budemo borili kako treba, ma koliko dugo ta borba trajala”, akcentirao je zamjenik reisul-uleme.

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...