Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Preporučujemo

Bosna i Hercegovina danas proslavlja 79 godina od obnove državnosti naše zemlje.

Desilo se to na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) koje je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Tokom Drugog svjetskog rata tako je Bosna i Hercegovina uspostavljena kao ravnopravna jugoslavenska republika u svojim historijskim granicama.

Na tom zasjedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena je Rezolucija na kojoj je difinirano da narodi BiH hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska nego i srpska i hrvatska i muslimanska, bude slobodna i zbratimljena te se konstatuje kako će narodi Bosne i Hercegovine učestvivati ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije. Ova je Rezolucija oživotvorila bosanskohercegovačku državnost

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda.

Svim građanima i građankama BiH želimo sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Najnovije

Dodik o tvrdnjama Albina Kurtija: RS nikada neće dozvoliti da BiH prizna Kosovo

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska dio međunarodnog prava, potvrđena na najvišem nivou...