Danas otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić gradu

Preporučujemo

Sve je spremno za otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a potom srušena.

Otvaranje će biti upriličeno u danas prije podne-namaza, a na svečanosti se očekuju gosti iz cijeli Bosne i Hercegovine i Turske.

- -

Dobrodošli su svi ljudi otvorenog uma, srca i duše, vjernici iz svih krajeva BiH, jer džamija kao objekat predstavlja simbol zbližavanja ljudi, mira, povjerenja, dobročinstva, udruživanja ljudi, spoznaje i upoznavanja, što u današnjem periodu posebno treba da bude istaknuto.

Kizlar-agina džamija u Mrkonjić Gradu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine na sjednici 2005. godine. Stoga je, njena ponovna obnova od velikog značaja i za cijelo društvo.

Kada je riječ o historijatu džamije, tačan datum građenja džamije nije poznat, ali se prema podacima navedenim u dva dokumenta može približno odrediti period nastanka džamije.

Naime, prema Kizlar-aginoj vakufnami datiranoj iz džumadelahira 1003. (11-20. februar 1595. godine) jasno je da je džamija već bila sagrađena do tog datuma, a prema zapisima na šamadanima iz 1001. (1592/1593.), džamija je mogla biti sagrađena i prije 1592. godine. Sve upućuje na zaključak da je džamija nastala u periodu 1591-1595. godina.

- -

U posljednjoj agresiji Kizlar-agina džamija zapaljena je i minirana 1993. godine, potom je srušena, a materijal je odvezen na deponiju smeća koja se nalazi na lokalitetu Grabež.

Rehabilitacija objekta je započeta 2013. godine u šestom mjesecu sanacijom postojećih temelja i trajala je do kraja 2014. godine kada je prekinuta zbog nedostatka finansijskih sredstava. U tom periodu je izgrađen objekat džamije, velika kupola, stubovi i lukovi trijema.

Na zahtjev Muftijstva banjalučkog i MIZ Mrkonjić Grad, Vakufska direkcija IZ u BiH je putem svojih partnera u Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske obezbijedila sredstva za nastavak radova na ponovnoj izgradnji Kizlar-agine džamije.

Protokol o nastavku gradnje je potpisan u avgustu 2018. godine između Vakufske direkcije IZ u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Ponovna izgradnja Kizlar-agine džamije je završena krajem 2023. godine.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...