Danas početak ponovnog suđenja Oriću i Muhiću

Preporučujemo

Obnovljeno suđenje Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, optuženima za zločine počinjene u okolici Srebrenice, počinje danas pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

U oktobru prošle godine Sud BiH je Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, nepravosnažno oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

- -

Tužilaštvo BiH zatražilo je početkom maja ove godine od Apelacionog vijeća da ukine prvostepenu presudu kojom su Orić i Muhić oslobođeni optužbi, te da se postupak obnovi. Tužilaštvo je žalbu izjavilo zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog stanja, piše N1.

Odbrane su predložile da se žalba Tužilaštva BiH odbije u cijelosti i potvrdi prvostepena presuda iz oktobra prošle godine, kazavši da je žalba Tužilaštva BiH “konfuzna, nejasna i nerazumljiva”

Apelaciono vijeće je potom ukinulo oslobađajuću presudu, te je naloženo održavanje obnovljenog postupka.

Haški tribunal je Orića 2008. pravosnažno oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...