Danas počinje dodjela Nobelovih nagrada, ovo su laureati

Preporučujemo

U Oslu i Stockholmu u subotu će biti dodijeljene Nobelove nagrade, a najprestižnija, ona za mir bit će dodijeljena u Oslu bjeloruskom aktivistu Alesu Bjaljackom, organizaciji za ljudska prava Memorial iz Rusije i Centru za građanske slobode iz Ukrajine.

Ostale nagrade, čiji su dobitnici objavljeni u listopadu, bit će dodijeljene u Stockholmu.

Voditeljica ukrajinskog Centra za građanske slobode Oleksandra Matvijčuk pozvala je u petak da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sudi pred međunarodnim sudom za rat u Ukrajini. Ova odvjetnica za ljudska prava izjavila je novinarima u Oslu kako je uvjerena da će Putin prije ili kasnije biti izveden pred lice pravde, javila je francuska novinska agencija AFP.

Ove godine nagrada za medicinu ide u ruke švedskog genetičara Svantea Pääba. Nobelovci za fiziku su Alain Aspect, John F. Clauser i Anton Zeilinger, a nagrada za hemiju bit će dodijeljenja Carolyn R. Bertozzi, Mortenu Meldalu i Karlu Barryju Sharplessu.

Nobelovu nagradu za književnost dobila je francuska spisateljica Annie Ernaux, a laureati za ekonomiju su Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond i Philip H. Dybvig.

Nobelove nagrade tradicionalno se dodjeljuju 10. prosinca, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Svaka nagrada pobjedniku donosi ček u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna (900.000 eura). Ako ima više dobitnika, taj se iznos dijeli među njima.

Najnovije

Islamska zajednica odgovorila Čoviću u vezi ugovora s državom

Ugovor sa državom nije ekskluzivitet Islamske zajednice nego crkava, jer se osporava Islamskoj zajednici. Već duže vrijeme u javnosti u...