Danas potpisivanje historijskog sporazuma o imenu Makedonije

Preporučujemo

Dugotrajni diplomatski spor između Grčke i bivše jugoslavenske republike Makedonije trebao bi u nedjelju napokon biti riješen potpisivanjem sporazuma o promjeni dosadašnjeg službenog imena Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija u novo ime Republika Sjeverna Makedonija.

Kako bi se okončale razmirice oko imena, koje traju već 27 godina, grčki premijer Alexis Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev objavili su prošle sedmice sporazum o novom imenu ove male balkanske države.

- -

Ministri vanjskih poslova Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov sastat će se u nedjelju u pograničnom području na obalama Prespanskog jezera kako bi službeno potpisali historijski sporazum, rezultat jednomjesečnih intenzivnih pregovora.

Pridružit će im se i premijeri dviju zemalja, Tsipras i Zaev, kao i predstavnici Ujedinjenih naroda i Europske unije.

Predstavnici će sporazum potpisat s grčke strane granice i zatim preći na makedonsku stranu, gdje će se održati zajednički doručak, objavila je Atena.

Od 1991. Atena se protivila da njen sjeverni susjed nosi ime Makedonija s obzirom da to ime nosi i njena regija, koja je bila kolijevka carstva Aleksandra Velikog, što je izvor ponosa za današnje Grke.

- -

Dvojica mladih premijera suočavaju se u svojim zemljama s oštrim reakcijama na postizanje sporazuma o imenu.

Alexisa Tsiprasa pobornici čvrste linije optužili su u subotu za izdaju pokrenuvši u parlamentu izjašnjavanje o povjerenju vladi i želeći time blokirati sporazum sa Skopljem. Tsipras je u subotu navečer ipak dobio potporu parlamenta, dok je hiljade Grka protestovalo ispred parlamenta protiv sporazuma s Makedonijom.

S druge strane, u Makedoniji tamošnji predsjednik Đorge Ivanov prijeti da će staviti veto kako bi blokirao ono što oporbeni protivnici sporazuma kvalificiraju kao “kapitulaciju”, prenosi N1.

Zoran Zaev, koji je lani nakon izbora postao makedonski premijer, postavio je za jedan od važnih prioriteta poboljšanje odnosa s Grčkom kako bi time osigurao put ka prijemu zemlje u članstvo Europske unije i NATO-a, što je Atena zbog spora s imenom godinama blokirala.

Prosvjednici iz obje zemlje najavljuju održavanje prosvjednih skupova u nedjelju u blizini Prespe.

Sporazum bi trebao biti ratificiran u makedonskom parlamentu te prihvaćen na referendumu. Također bi trebao biti ratificiran i u grčkom parlamentu, što je sve skupa proces koji bi mogao potrajati mjesecima.

Najnovije

Estonka Kaja Kallas mijenja Borrella: U fokusu jačanje odbrane od Rusije

  Dosadašnja premijerka Estonije Kaja Kallas danas je i zvanično podnijela zahtjev za ostavkom na mjesto premijerke čime su se...