Danas se navršava 185. godina od smrti kapetana Huseina Gradaščevića

Preporučujemo

Dana 17.08.2019. godine navršilo se 185. godina od smrti kapetana Huseina Gradaščevića.

Husein kapetan Gradaščević je u bitci na Kosovu polju 18.jula 1831.godine porazio Tursku (Osmansku) vojsku, koja je krenula ka Bosni s namjerom da uguši Pokret za autonomiju Bosne, koji je predvodio kapetan Husein Gradaščević.

Pokret za autonomiju Bosne je refleksna reakcija Bošnjaka na autonomiju Srbije koju je Otomansko Carstvo dodijelilo Srbiji pod vodstvom Miloša Obrenovića. Gradaščević u prepisci (razgovorima) sa sultanom kaze: “Ja ne tražim (mi ne trazimo) ništa vise niti manje od onog sto si dao Milošu (Srbiji)”.

Godinu dana kasnije 12. maja u bitci kod Sarajeva (Romanija) bosanska vojska je poražena, nakon sto je hercegovacki beg Rizvanbegović sa svojom vojskom pomogao Turcima da poraze bosansku vojsku, očekujući da ce na taj način preuzeti mjesto velikog bosanskog vezira od kapetana Huseina Gradaščevića.

U to vrijeme Bosna je praktično cijelu godinu dana egzistirala kao nezavisna drzava, što pokazuje i ovaj kovani novčić sa likom kapetana Gradaščevića.

Kapetan Husein Gradaščević je umro (preselio na ahiret) na danasnji dan 17.08.1834. godine.

Najnovije

Turska započela raspoređivanje specijalaca na Kosovu

Tursko Ministarstvo odbrane saopćilo je danas da je počelo sa raspoređivanjem specijalaca na Kosovu. "Nakon dešavanja na Kosovu, bataljon komandosa...