- Advertisement -

Danska ukida ograničenja protiv COVID-19, otvara mnoga javna mjesta

Preporučujemo

Danska je ukinula niz ograničenja uvedenih zbog koronavirusa i dozvolila ponovno otvaranje određenih mjesta u nedjelju uprkos širenju omikron varijante, javlja Anadolu Agency (AA).

Bioskopi, zoološki vrtovi, muzeji i pozorišta su među mjestima koja su ponovo otvorena. Ograničenom broju gledalaca takođe je dozvoljeno da prisustvuju sportskim događajima u zatvorenom i na otvorenom.

Posjetioci su dužni da nose maske na većini ovih mjesta i da dostave dokaz da su vakcinisani ili da su se oporavili ili da su nedavno bili negativni na COVID-19.

Vlada planira da 31. januara dodatno ublaži ograničenja zbog koronavirusa u Danskoj, zemlji sa 5,8 miliona stanovnika.

Danski ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je ranije ove sedmice da Vlada pažljivo prati situaciju s pandemijom i da “ne bi podržala ponovno otvaranje da nije bilo jasnog pristupa kako njihovih, tako i vanjskih stručnjaka”.

Prema ranim studijama, manja je vjerovatnoća da će omikron varijanta uzrokovati tešku bolest od prethodne delta varijante. Omikron se širi lakše od drugih varijanti koronavirusa i već je postao dominantan u mnogim zemljama. Također lakše inficira one koji su vakcinisani ili su prethodno bili zaraženi ranijima verzijama koronavirusa.

Danska premijerka Mette Frederiksen rekla je u srijedu da je ukidanje ograničenja zasnovano na preporukama Vladine savjetodavne grupe zdravstvenih stručnjaka – Komisije za epidemije – i da njen kabinet “namjerava slijediti njihove preporuke”.

Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Uprkos skandalu koji je izazvao mail o ezanu Melank na listi za Skupštinu KS, gdje će Arnaut, Forto i Ćudić?

Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke, koju je šira javnost upoznala prošle sedmice zbog spornog e-maila o ezanu, bit će...