- Advertisement -

Darivanje krvi u Roditeljskoj kući na Jezeru: Daruj krv, budi njihov heroj!

Preporučujemo

U Roditeljskoj kući u krugu Pedijatrijske klinike na Jezeru u utorak 15. maja bit će održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi od 11 do 17h.

Akciju zajedničkim snagama organizuju Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH.

– Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život, jer bez nje ne bi mogli nastaviti liječenje. Stoga, pozivamo sve građane koji imaju priliku doći 15. maja u Roditeljsku kuću da dođu i poklone dio sebe koji može spasiti život jednog djeteta. Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi – navodi se u pozivu.

– Moja želja svima je da nikada ne saznaju kako je ovisiti o vrećici krvi, kako je čekati da stigne gledajući svoje dijete beživotno, malaksalo i blijedo! – riječi su jedne od majki u Roditeljskoj kući.

Direktor Udruženja Fikret Kubat kazao je da otvaranjem vrata Roditeljske kuće otvaraju i svoja srca, te zajedno sa Crvenim križom sakupljaju kapljice koje život znače i koje djeci često zatrebaju.

– Akcijom dobrovoljnog darivanja krvi u Roditeljskoj kući finaliziramo Nedjelju/Tjedan Crvenog križa, koja traje od 8. do 15. maja. Mislim da je to najljepši mogući način da pokažemo snagu humanosti. Pozivamo sve građane da se odazovu na ovu akciju. Krv je lijek, čiji je izvor čovjek, nema zamjenu i ne može se umjetno napraviti. Jedna doza pomaže i do 3 ljudska života, pa zamislimo onda koja je vrijednost jednog dobrovoljnog davaoca krvi. Stoga darujmo krv, u borbi za život budimo nečiji heroj. Vidimo se 15. maja u Roditeljskoj kući – kazao je generalni sekretar CKFBiH, Namik Hodžić

Svi zainteresirani mogu pročitati Vodič za darivaoce krvi OVDJE.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Asfaltira se dio trase Marša mira

Marš mira, pješački pohod stazama kojim su se Podrinjci u julu 1995. godine probijali ka slobodnoj teritoriji, nakon dvije...