Deaktivirana avio-bomba pronađena na gradilištu u Sarajevu

Preporučujemo

Avio-bomba britanske proizvodnje pronađena u prijepodnevnim satima na gradilištu tržnog centra Bingo (lokacija bivše Energoinvestove fabrike za proizvodnju žice u Sarajevu), uspješno je deaktivirana.

Radi se o bombi mase oko 500 kilograma, velike razorne moći, koja je predstavljala veliku opasnost za sve građane koji žive na spomenutoj lokaciji u prečniku od dva/tri kilometra.

Pripadnici FUCZ-a uspješno su deaktivirali aviobombu, čemu je prethodila identifikacija vrste upaljača, te utvrđeno da je riječ o upaljaču broj 28, serije tri, koji je moguće na adekvatan i siguran način ‘zbrinuti’, nakon čega je uklonjen, a sam detonator uništen.

Kako je sve uspješno odrađeno, više nema opasnosti za stanovništvo, te su preostale aktivnosti na izmještanju bombe na skladište, a potom, nakon odgovarajućih priprema, slijedi njeno uništavanje na poligonu FUCZ-a.

Sve aktivnosti koje slijede bit će rađene u koordinaciji s pripadnicima MUP-a KS koji će osigurati nesmetan transport pronađene avio-bombe.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...