Deklaraciju kojom se podržava teritorijalni integritet Ukrajine nije potpisalo 13 zemalja

Preporučujemo

Kijev će sutra održati mirovne pregovore s Rusijom ako se Moskva povuče sa cjelokupne ukrajinske teritorije, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na samitu za mir u Švicarskoj.

Ipak, on smatra i kako ruski predsjednik Vladimir Putin neće okončati rat i da mora biti zaustavljen “na bilo koji način”, vojnim ili diplomatskim putem.

- -

Poručio je i kako pomoć Zapada nije bila dovoljna za pobjedu u ratu, ali i da je samit dokaz kako međunarodna pomoć za Ukrajinu ne slabi.

Samit je zaključen deklaracijom u kojoj su mnoge zemlje podržale teritorijalni integritet Ukrajine. Međutim, nisu sve prisutne zemlje potpisale ovu deklaraciju, tačnije nije njih 13.

Među zemljama koje ne podržavaju deklaraciju je i šest članica grupe G20 – Brazil, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Indija i Indonezija, a na spisku su Armenija, Bahrein, Tajland, Libija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kolumbija i Vatikan.

U deklaraciji se navodi u kontekstu nuklearne elektrane Zaporižja da upotreba nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti sigurna, osigurana, zaštićena i ekološki prihvatljiva.

- -

Kao druga stavka navodi se da globalna sigurnost hrane ovisi i o pristupu lukama u Crnom i Azovskom moru zbog čega su neprihvatljivi i napadi na trgovačke brodove.

Sve potpisnice deklaracije pozivaju da se obavi potpuna razmjena zarobljenika te da se u Ukrajinu vrate deportirana i nezakonito raseljena ukrajinska djeca te svi ostali ukrajinski civili.

Ruska invazija se označava kao “rat” u ovoj deklaraciji.

Najnovije

U Bosni se danas očekuju lokalni pljuskovi, u Hercegovini sunčano

U Bosni se danas očekuje umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni...