Delegacija Caritasa: Evropa mora pokazati solidarnost, pomoći BiH u migrantskoj krizi

preporučujemo

Delegacija Caritasa Evrope i Caritasa Austrije mišljenja je da Evropa ne smije ostaviti Bosnu i Hercegovinu na cjedilu u konkretnoj pomoći, ali i solidarnosti kad je u pitanju migrantska kriza.

Na konferenciji za novinare predsjednik Caritasa Evropa i Caritasa Austrije mons. Michael Landau izrazio je suosjećanje sa migrantima, koje je vidio u kampovima na području Bihaća.

“Za dana i lijepog vremena podnošljivo je, ali noći su hladne. Teško je vidjeti ljude u takvim uvjetima, oskudno obučene. Evropa mora sve poduzeti da se takve slike ne bi ponovile naredne zime. Mora pokazati solidarnost i odmah reagirati”, poručio je.

Primijetio je da ovdašnje vlasti, međunarodne i karitativne organizacije dosta rade da bi pomogli migrantima a sa sobom će, kaže, ponijeti utisak da je Bosna i Hercegovina država u kojoj i njezini žitelji teško žive, u teškoj su situaciji.

“Osim potrebe kad su u pitanju migranti, treba i strukturalnu potporu od Evropske unije”, kazao je.

Direktorica za humanitarne poslove Caritas Europe Silvia Sinibaldi ističe da humanitarna kriza zahtijeva adekvatan odgovor, koji podrazumijeva dostupnost pomoći ljudima kojima je to potrebno.

“Morat ćemo srednjoročno planirati projekte i aktivnosti koji će osigurati osnovne potrebe migrantima ali neće prouzrokovati dodatne probleme lokalnoj zajednici”, naglasila je.

Predsjednik Caritasa BiH nadbiskup Vinko kardinal Puljić i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević darivali su goste koji u Bosni i Hercegovini borave da bi na terenu sagledali cjelokupnu situaciju što je, kako su kazali, mnogo kvalitetnije od izvještaja što ih dobivaju o tome u urede. Inače, pomoć Caritasa Evropa i Caritasa Austrije je kontinuirana i u stalnom su kontaktu sa kolegama iz Caritasa u BiH, koji uz domaće institucije i međunarodne organizacije pomaže na razne načine ‘da bi obrisali suzu migrantu i vratili dostojanstvo tim ljudima’.

Kako ističu iz Caritasa BiH, po službenim podacima u BiH je oko 10.000 migranata i tražilaca azila. To su uglavnom mlade osobe, mali broj obitelji sa djecom.

Najnovije

Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do...