Delegat SBiH u Domu naroda PSBiH podnio inicijativu: Uklonite znakove “Dobro došli u RS” iz graničnog pojasa

Preporučujemo

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH, član Stranke za BiH Džemal Smajić, podnio je inicijativu da Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine u roku od 30 dana ukloni nelegalne oznake na kojima piše “Dobro došli u Republiku Srpsku”.

Kako je Smajić naveo, na graničnim prelazima prilikom ulaska u BiH postoje oznake bez državnih obilježja, a koje zbunjuju sve one koji dolaze u našu zemlju – turiste, goste itd., ali i naše građanine. Prema njegovim riječima pitanje granica, graničnih kontrola kao i sam granični pojas pitanje je koje je regulisano na nivou države Bosne i Hercegovine, i entitet ne bi smio samovoljno djelovati u tom području.

“Očigledno da postoji konfuzija pri razumijevanju nadležnosti – država, entitet u ovom slučaju,” naveo je Smajić u inicijativi. “Ukoliko Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine nema nadležnost po ovom pitanju, onda je potrebno pripremiti i predložiti nova zakonska rješenja od strane ovog ministarstva”, naveo je Smajić.

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...