Delegati Doma naroda konačno usvojili izmjene Zakona o krivičnom postupku

Preporučujemo

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Sarajevu održavaju sjednicu, a između ostalog razmatrane su i izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) uz pet usvojenih amandmana.

Prijedlog je usvojen jednoglasno. Od pristunih 14 delegata svi su glasali za izmjene.

Usvojen je zaključak da Predstavnički dom PSBiH ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku.

Prijedlog je usvojen po skraćenom postupku u drugom čitanju. Genjac je obraćajući se delegatima kazao da je ovaj prijedlog zapravo onaj koji je usvojen u Predstavničkom domu, ali se desilo na kraju da postoje tri prijedloga na Domu naroda.

– Najjednostavnija opcija je bila da se ovako usvoji zakon, jer da smo ulagali amandmane na prijedlog Predstavničkog doma, ovdje bi bio usvojen u različitom tekstu, pa bi se morale organizirati nove dvije, jer bi bili usvojeni zakoni u različitim tekstovima. Zato smo odlučili da se predloži isti zakon, sa pet amandmana – kazao je Genjac.

Kada je riječ o sadržaju zakona Genjac je istakao da su kompromisom pronašli rješenja koja provode presudu Ustavnog suda i poštuje međunarodne standarde.

– Kada je riječ o imunitetu kaže se da imunitet ne mogu dobiti one osobe koje su osumnjičene za djelo za koje je kazna propisana na duže od 10 godina – istakao je Genjac.

Sredoje Nović kazao je da su oni kao Klub Srba bili protiv hitne procedure kako bi svi sjeli i razmotrili sve ono što zakon tretira.

– Mi smo tek sad svjesni koliko je nužno mijenjati i Krivični zakon. Mi smo zadovoljni rješenjem, bila je to radna atmosfera. Potpuno ravnopravno je raspravljano o svim segmentima amandmana. Ovo je dokaz kako bi se ubuduće u smislu usaglašavanja trebali razmatrati i druge prijedloge. Da je ovako rađen i Izborni zakon vjerujem da bismo danas imali gotove izmjene – kazao je Nović.

Podsjećamo, delegati iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS) povukli su ranije svoj prijedlog zakona te se on neće ni naći na dnevnom redu sjednice.

Martin Raguž kazao je da nema potrebe da se priča na temu ko je zaslužan za dogovor, jer bez pritiska koji je bio ne bi bilo dogovora.

S obzirom da je usvojen prijedlog Halida Genjca očekuje se sjednica Predstavničkog doma da bi se usvojio Zakon u istom tekstu. Prijedlog Predstavničkog doma nije bio ni razmatran.

Na sjednici je razmatran i Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH a delegat Martin Raguž kazao je da vidi da na kraju mandata nema volje za raspravu na ovu važnu temu.

– Čuli smo stalno floskule da je rad ovog Vijeća ministara najbolje, bilo je i dobrih stvari, ali se ne može retorikom sakrivati činjenica da je na sceni stranačko zapošljavanje, zato mladi odlaze, da su tri godine blokirana sredstva za koridor. Bit će mukotrpno, ali u ovoj zemlji prevladat će vladavina prava i jednakopravnost – kazao je Raguž.

Mario Karamatić raspravljajući o ovoj tački dotakao se migranata i migrantske krize, piše NAP.

– Zbog čega danas nema prisilnog vraćanja onih koji nelegalno uđu u nasu zemlju. SIPA je privela jednog dužnosnika Ureda za poslove sa strancima, sad ja pitam ko je bio u to vrijeme direktor i zbog čega se sada ne vraćaju oni koji ilegalno ulaze. Ima li možda neka tarifa – kazao je Karamatić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara je kazao da će BiH poštovati zakone BiH i da „nećemo nikoga ko zatraži azil trpati u kazneno popravne zatvore“ nego postupati kako to nalaže bh. zakonodavstvo.

Fahrudin Radončić delegat Doma naroda kazao je da smanjenje odlazaka naših građana na strana ratišta nije rezultat rada ovog saziva VM nego Zakona koji je usvojen u prošlom mandatu koji je prvi u regionu uveo sankcije za one koji putuju na strana ratišta.

– Ne želim o tome pričati, nego hoću da kažem da se Obavještajna služba ne smije baviti policijskim poslom. Mi imamo slučaj da direktor OSA-e saziva direktore policije, to je kršenje zakona. Neko nas zbog zloupotrebe svojih ovlasti uvlači u sistem koji je davno prevaziđen – kazao je Radončić.

Najnovije

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH zatražio informacije o spornoj flaširanoj vodi

Ombudsmen za zaštitu potrošača BiH je uputio predstavku Zavodu za javno zdravstvo FBiH, nakon čega bi trebali imati konkretnije...