Delegati odbili hitnu proceduru da se o izmjenama ZKP-a izjašnjava po hitnom postupku

Preporučujemo

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o nastavku sjednice započete 21. marta. Zasjedanje je nastavljeno raspravom o zahtjevu Kluba hrvatskih delegata da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku. Pojedine odredbe ovog zakona još u junu prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim i tada je dao rok Parlamentarnoj skupštini BiH da ovaj zakon uskladi s Ustavom BiH.

Dom naroda nije prihvatio ovaj zahtjev. Protiv su bili delegati Kluba bošnjačkog naroda Fahrudin Radončić (SBB), Halid Genjac, Safet Softić i Sead Kadić iz SDA i Sifet Podžić (DF), te delegati Kluba srpskog naroda Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić (DNS), Darko Babalj (SDS), Ognjen Tadić (NS). Za hitnu proceduru bilo je svih pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda.

Uz protivljenje Kluba bošnjačkog naroda, klubovi hrvatskog i srpskog naroda izglasali su da se o ovom zakonu raspravlja po skraćenoj proceduri. Ova procedura podrazumijeva sve radnje kao i redovna, uključujući i mogućnost ulaganja amandmana, ali su rokovi za te procedure skraćeni, piše Patria.

Najnovije

SIPA uhapsila sedam osoba, zaplijenila više od osam hiljada kutija cigareta

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Istočne Ilidže, Konjica, Mostara, Pelagićeva, Širokog...