Delegati odbili hitnu proceduru da se o izmjenama ZKP-a izjašnjava po hitnom postupku

Preporučujemo

U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o nastavku sjednice započete 21. marta. Zasjedanje je nastavljeno raspravom o zahtjevu Kluba hrvatskih delegata da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine razmatra po hitnom postupku. Pojedine odredbe ovog zakona još u junu prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim i tada je dao rok Parlamentarnoj skupštini BiH da ovaj zakon uskladi s Ustavom BiH.

Dom naroda nije prihvatio ovaj zahtjev. Protiv su bili delegati Kluba bošnjačkog naroda Fahrudin Radončić (SBB), Halid Genjac, Safet Softić i Sead Kadić iz SDA i Sifet Podžić (DF), te delegati Kluba srpskog naroda Sredoje Nović i Nebojša Radmanović iz SNSD-a, te Dragutin Rodić (DNS), Darko Babalj (SDS), Ognjen Tadić (NS). Za hitnu proceduru bilo je svih pet delegata iz Kluba hrvatskog naroda.

- -

Uz protivljenje Kluba bošnjačkog naroda, klubovi hrvatskog i srpskog naroda izglasali su da se o ovom zakonu raspravlja po skraćenoj proceduri. Ova procedura podrazumijeva sve radnje kao i redovna, uključujući i mogućnost ulaganja amandmana, ali su rokovi za te procedure skraćeni, piše Patria.

Najnovije

Turci bijesni na svog selektora zbog videa sa treninga reprezentacije

Fudbalski savez Turske bio je prinuđen da izda saopštenje, poslije bure koja se podigla u javnosti zbog snimaka sa...