- Advertisement -

Delegati usvojili uvođenje diferencirane stope PDV-a, ali zakon mora na usklađivanje

Preporučujemo

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine je usvojio i prijedlog dopuna Zakona o PDV-u koji podrazumijeva snižavanje stope PDV-a za životne potrepštine i uvođenje stope PDV-a za luksuz.

Svi prisutni delegati prihvatili su prijedlog dopuna ovog Zakona, a čiji je inicijator zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

No, dopune su prihvaćene uz amandmane, što znači da oba doma moraju usaglasiti konačan tekst dopuna. To se mora učiniti zbog toga što je Zastupnički dom u martu ove godine usvojio prijedlog koji podrazumijeva da stopa PDV-a za egzistencijalne potrepštine bude pet posto, a za luksuz 22 posto.Trenutno postoji jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

Bit će formirana zajednička komisija oba doma državnog parlamenta koja će usaglasiti konačan prijedlog dopuna Zakona o PDV-u, a potom će ga parlamentarci ponovo razmatrati da bi diferencirana stopa PDV-a stupila na snagu. Navedene promjene su predložene kao reakcija na kontinuirana poskupljenja.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...