Demobilisani borci na Vogošćanskoj petlji pozivaju sve građane da im se pridruže: Vršit ćemo pritisak svim i svačim

Preporučujemo

Demobilisani borci danas su blokirali više puteva širom Bosne i Hercegovine jer nisu ispunjeni njihovi uslovi.

Oni traže ispunjenje tri osnovna zahtjeva, a to su: borački registar, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija i borački dodatak.

Borac Irhad Ramić iz Travnika je sa ostalim borcima blokirao dio Vogošćanske petlje te je za N1 rekao da su tu od deset sati i da neće otići bez informacija.

“Ovo nisu protesti od sada, ovo su protesti od prije osam mjeseci. Osam mjeseci imamo borce koji leže u blatu, a oni iz Vlade Federacije BiH prekoputa gledaju kako se pate”, rekao je Ramić.

On je objasnio da nije bitno jer se promijenilo sjedište Vlade u bivšu zgradu Energopetrola jer “ne mogu oni pobjeći od nas” te je dodao kako bi volio da se sve riješi mirnim putem.

“Ali, oni su navikli da ih neko hvata za vrat da bi udijelili nekome sadaku”, poručio je Ramić.

Rekao je i da demobilisani borci nisu uvršteni ni u jednu kategoriju te da današnja penzija nije penzija, već socijalna pomoć.

Dodao je da mu je žao zbog smrti njegovog kolege, demobilisanog borca Sulejmana Fejzića.

“Čovjek je umro od muke šta se dešava ovo sa nama, od nepravde”, rekao je Ramić i dodao da se borci svaki dan ubijaju, vješaju, .. i da su to ljudi sa psihičkim i finansijskim problemima.

Poručio je i Vladi FBiH i resornom ministarstvu da objave spisak boračkih zadruga koliko je boraca skinuto sa biroa i zaposleno i da će im oni skinuti kapu na to.

“Vršit ćemo pritisak svim i svačim, pozivam sve demobilisane borce, studente, penzinere da izađu sa nama!”, poručio je Ramić na kraju.

Širom BiH su blokirani putevi: M-4 i M-17 u mjestu Karuše, M-17 Žepče-Zenica, planinski prevoj Ivan, petlja Šićli Brod, petlja Blatuša i Vogošćanska petlja od jutros, borci su poručili da će tu i ostati dok se ne riješe tri zahtjeva.

Niko od nadležnih se još uvijek nije oglasio.

(I.S.)

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...