Demografska slika: Svaki četvrti stanovnik u RS je stariji od 65 godina

Preporučujemo

“Svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina u RS, a do 2050 godine će biti svaki treći stanovnik penzioner”, rekao je profesor Draško Marinković na predavanju na Filozofakom fakuktetu u Banjaluci na temu “demografska slika RS”.

Više od 9.000 rođenih je svake godine u RS, što je, kako kaže, Marinković jedina nada.

- -

“Cilj je sa bar to zadržimo, ali će biti teško, prema pokazateljima može se očekivati pad stanovnika RS, emigracija je konstantno prisutna, ali sve zavisi od podsticaja žena na potomstvo, a to se može uz pomoć države u vidu stimulacija dječijeg doplatka, ali mi vidimo borbu i sa nedostatkom radne snage” kaže Marinković.

Srđan Dušanić dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci kaže da su mladi u RS po pitanju odlaska ili ostanka u zemlji zbunjeni i prepadnuti.

“Nećemo da im pričamo bajke ali im poručujemo da ne odustanu jer ako svi odu ovo će sve propasti, čovjek koji vjeruje i radi šta hoće, može imati ovdje svoju budućnost” poručuje Dušanić.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...