Denis Bećirović i Šemsudin Mehmedović uskoro formiraju stranku; Na čelu će joj biti aktuelni član Predsjedništva BiH!

Preporučujemo

Stranačka budućnost Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa jedne, i Šemsudina Mehmedovića, dugogodišnjeg člana SDA i nesuđenog kandidata za lidera te stranke, sa druge strane, već mjesecima intrigira domaću političku i medijsku javnost, piše Slobodna-Bosna.

Pogotovo je znatiželja porasla nakon stranačkih kongresa SDA i SDP-a BiH: Mehmedović nije želio doći na Kongres na kojem je Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsjednika SDA, dok se Bećirović oglušio o Kongres SDP-a, čime je potvrdio glasine o svom distanciranju od stranke u kojoj i dalje obnaša dužnost potpredsjednika.

- -

Prema povjerljivim informacijama dobro obaviještenih izvora, Šemsudin Mehmedović i Denis Bećirović bi u narednim nedjeljama trebali osnovati novu političku partiju. Informacije o idejno-političkom profilu njihove buduće stranke još su u sferi spekulacija.

Navodno će, kako su ranije najavljivali mediji, u nazivu stranke obavezno stajati prefiks “bosanska”. Vjeruje se da će njihova buduća stranka u programskim dokumentima biti pozicionirana malo desnije od Bećirevićeve prethodne stranke SDP-a BiH, odnosno nešto više prema centru u poređenju sa Strankom demokratske akcije.

Ono što je već sada izvjesno, jeste da će predsjednik stranke biti Denis Bećirović.

U ovoj fazi je prerano licitirati za imenima ljudi koji bi se pridružili Bećiroviću i Mehmedoviću, ali neke najave govore da ne treba očekivati neka nova, “nepotrošena” imena. Kao što je pravilo koje je važilo kod svih političkih stranaka formiranih posljednjih godina sve one su se popunjavale nezadovoljnicima iz drugih političkih stranaka.

- -

Kao sada stoje stvari, mnogo više informacija o novoj partiji na ovdašnjoj političkoj pozornici trebalo bi se znati početkom naredne godine.

Najnovije

Drama u Slavoniji: Pijan u automobilu imao bombu, policajci ga priveli

U Hrvatskoj se jučer odigrala prava drama. Muškarcu (38) u petak u 13:30 sati u automobilu su našli bombu....