Denis Bećirović: Zaustavit ću paralelnu i podaničku vanjsku politiku BiH

Preporučujemo

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavio je da se mora promijeniti praksa frakcijskog djelovanja na polju vanjskih poslova.

– U  mandatu sadašnjeg Predsjedništva BiH naslušali smo se dosta o zastupanju interesa Bosne i Hercegovine. Pompezno je najavljivan ubrzan put u Evropsku uniju i NATO. Od navodne odlučnosti u strateškom unapređenju naše diplomatije i najavljivanih iskoraka u jačanju bilateralnih odnosa sa značajnim svjetskim partnerima, dobili smo medijsko hvaljenje članova Predsjedništva onda kada na masovnim skupovima nekog od svjetskih lidera ili njihovih pomoćnika uhvate za rukav da se fotografišu s njim. O neslavnim pokušajima službenog prisustvovanja pojedinim inauguracijama je suvišno i govoriti – izjavio je Bećirović.

Navodi da je domet bh. diplomatije danas skroman, a Bosna i Hercegovina je zakovana na dnu po efektivnosti diplomatije u Evropi.

– To je rezultat paralenih politika Čovića, Ivanića i Izetbegovića. Razdjeljivanje državne diplomatije na tri autonomne, privatne, stranačke interesne zone je rezultiralo time da država Bosna i Hercegovina nema svoju diplomatiju. Najviše napora su članovi Predsjedništva BiH na međunarodnom planu uložili u snaženje podaničkih odnosa – rekao je Bećirović.

– Dok je ministar inostranih poslova BiH lutao po konferencijama i okruglim stolovima, za Čovićeve apetite preuređenja Bosne i Hercegovine angažovala se hrvatska diplomatija, a Izetbegovićeva ljubav prema Erdoganu je pokazala do kojih granica može da ide privatiziranje vanjske politike naše zemlje. Ukratko, posljedica je da se trojac na čelu države u Vašingtonu, Londonu, Berlinu, Moskvi i drugdje gdje se kuje svjetska politika pojavljuje u svojstvu zadivljenih posmatrača, a ne aktera dogovora i partnera, a u Briselu su kontakti svedeni na komuniciranje sa raznim pomoćnim osobljem. Ovakvo stanje je nedopustivo. Sa takvom poraznom politikom i praksom se mora prekinuti, jer nema važnijeg cilja od zastupanja i provođenja zajedničke vanjske politike, a ne partikularnih i nacionalističkih interesa. Kao budući član Predsjedništva BiH, ishodit ću da naša zemlja zauzme zasluženo mjesto na međunarodnoj diplomatskoj sceni i da mnogo brže dođemo do članstva u NATO i EU – zaključio je Bećirović.

Najnovije

Refik Lendo: Pogibija Azre Spahić je posljednji alarm. Moramo bolje zaštititi živote građana

Stravična saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradala mlada doktorica Azra Spahić i u kojoj su još dvije osobe...