Detalji akcije SIPA-e u Sarajevu i Zenici: Osam uhapšenih zbog organizovanog kriminala i pranja novca

Preporučujemo

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su, u sklopu međunarodne operativne akcije “ATM”, na području Sarajeva i Zenice realizovali pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na 14 lokacija i uhapsili osam osoba.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju SIPA-e, osam osoba je uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Organizovani kriminal” i “Pranje novca” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Oni su sprovedeni u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina poslovne i bankovne dokumentacije, računari kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Također, putem banaka izvršena je i provjera računa i sefova osumnjičenih osoba, kojom prilikom je izvršena i privremena obustava transakcija u iznosu od 69.024,36 KM.

Međunarodna operativna akcija rezultat je rada Zajedničkog istražnog tima SIPA-e i Tužilaštva Bosne i Specijalnog tužilaštva Republike Slovenije i Policije Republike Slovenije.

U vremenskom periodu od oktobra 2016. godine do februara 2023. godine na području Bosne i Hercegovine izvršeno je pranje novca u iznosu od preko 7,4 miliona KM stečenih krivičnim djelima počinjenim na štetu većeg broja pravnih lica iz Slovenije.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...