Detalji presude Sefiću: Tužilaštvo nije dokazalo da je vozio 105 km/h, bez valjanih dokaza o pomagačima

Preporučujemo

Predsjedavajući Vijeća sudija Igor Todorović je u obrazloženju presude kojom je Sanjin Sefić zbog stravičnog udes i pogibije dvije studentice osuđen na 14 i po godina zatvora, a njegovi pomagači oslobođeni, kazao da je Sud nakon provođenja dokaza utvrdio da Tužilaštvo KS-a nije dokazalo pojedine dijelove optužnice. Tužilaštvo, prema riječima sudije Todorovića, nije dokazalo da je Sefić vozilo 105 km/h, te je Vijeće prihvatilo dokaz vještaka odbrane Milana Vujanovića.

“Sudu je ostalo nejasno zašto je optuženom Sefiću na teret stavljen lakši oblik kvalifikacije, kada je Edita Malkoč usljed teških povreda preminula iste večeri. Sudu nije dozvoljeno da mijenja kvalifikaciju krivičnog djela na štetu optuženog”, pojasnio je Todorović, ističući da Tužilaštvo nije ponudilo valjane dokaze na osnovu kojih bi Vijeće osudilo Sefićeve pomagače.

- -

Izricanje presude kasnilo je skoro pola sata, jer se čekalo da svi članovi porodice kako optuženog, tako i stradalih djevojaka, te mediji i publika uđu u sudnicu koja je bila mala da primi sve.

Sestra Edite Malkoč, Enesa je nakon izrečene kazne plakala i jecala. U redu u kojem je sjedila skupa sa svojim i ocem Selme Agić, sjedili su i sestra i otac stradalog Dženana Memića, piše Oslobođenje.

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...