Detalji s ročišta: Jesu li Naida i Ajša snimke djevojke iz Mostara dijelile klijentima

Preporučujemo

Pred sudijom Kantonalnog suda u Sarajevo Jasenkom Ružićem danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva KS za određivanje pritvora Naidi Mehanović i Ajši Ramić, uhapšenima u akciji “Tin”, koju su realizirali službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Obje su osumnjičene za trgovinu ljudima, protupravno lišenje slobode i iznudu. Slučaj se veže za podvođenje djevojke iz Mostara u jednom stanu u Sarajevu.

Bezobzirnost, brutalnost i bahatost
Tužilac Edin Šaćirović istakao je da je u ovom predmetu riječ o samom početku istrage koja će biti proširena na veći krug ljudi, te da postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogle utjecati na dokaze. Istakao je da su osumnjičene u ovom slučaju iskazale upornost, bezobzirnost, brutalnost i bahatost, a koja se ogledala u tome da su trećim osobama opisivale šta su radile, a što je, kako je istakao tužilac, „bilo degutantno“.

Advokatica Dijana Hasić, koja zastupa Naidu Mehanović, zatražila je da se prijedlog za pritvor odbije te da se umjesto toga odrede najstrožije mjere zabrane.

Hasić je istakla da se istraga temelji samo na izjavi oštećene, koja je u svojoj izjavi navela da je zatvorena, maltretirana, da su osumnjičene dijelile drugim osobama snimke pružanja seksualnih usluga te da je sav novac morala davati Naidi.

Hasić je istakla da njen iskaz nije potvrđen materijalnim dokazima te da je riječ o nestabilnoj osobi koja bi trebala biti vještačena.

Advokatica Dijana Hasić je, također, istakla da je oštećena bila kontradiktorna u svojoj izjavi te da je, osim optužbi na račun Naide, priznala da joj je Mehanović pomogla kada joj je bilo najteže i pružila joj krov na glavom.

– Albertinina kuća je izgorjela u požaru i zamolila je Naidu, koju je poznavala jer su zajedno studirale, da dođe kod nje. Naida joj je pružila pomoć, dala joj dom i posao kod u svojoj agenciji. Albertina potom izjavljuje da je zatočena te da pred drugima nije smjela govoriti o svojim problemima – kazala je advokatica Hasić.

Istakla je da je Albertina izjavila da je u periodu dok je bila u Naidinom stanu izlazila povremeno da kupi osnovne potrepštine te da je išla na posao u Agenciju.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...