Devet suptilnih znakova skolioze na koje treba obratiti pažnju: Nejednaka ramena i duži rukav

Preporučujemo

Bol u leđima nije najočitiji znak skolioze jer ima dosta suptilnijih, naizgled nepovezanih simptoma na koje bi trebali iobratiti pažnju. Budući da iskrivljena kralježnica može utjecati na ostatak vašeg zdravlja, obratite pažnju na ove potencijalne znakove.

1. Iskrivljen prsni koš

- -

Ako primijetite da je vaš prsni koš iskočio više na jednu stranu, to je najvjerojatnije zbog abnormalne krivulje kralježnice. Kada je skolioza prisutna, leđna krivulja pomiče se bočno ili na stranu.

Glavni je znak skolioze torzija prsnog koša kao rezultat rotacije kralježnice, što rezultira pojavom rebrene grbe. Asimetrija prsnog koša u pretklonu je, prema tome, glavni znak.

Međutim, deformacija prsnog koša može imati veze sa skoliozom, ali i ne mora jer su deformacije prsne kosti prisutne su i kao zasebna deformacija, objašnjava prof. dr. sc. Vladimir Kovač, voditelj Odjela za rekonstruktivnu kirurgiju deformiteta kralježnice SB Arithera.

 2. Nejednaka ramena

- -

Uspravite držanje, pogledajte se u ogledalo i provjerite je li jedno rame više od drugoga. Naime, zbog bočne zakrivljenosti kralježnice jedna lopatica ili rame može biti izraženije od drugoga.

Izbočenje zbog rotacije kralješnice i deformacije rebara stvaraju utisak izraženije, izbočenije lopatice. Lopatica međutim nije promijenjena sama po sebi.

Pojava neravnih ramena može bit suptilan znak skolioze, no ne mora uvijek značiti da je riječ o toj bolesti. Neravnomjerna ramena manje su važan znak, mogu biti i posljedica lošeg držanja.

3. Naborana majica na jednoj strani

Naravno, naborana odjeća ne znači automatski da je riječ o skoliozi, ali ako stalno povlačimo prema dolje jednu stražnju stranu majice, to može biti vrlo suptilan znak skolioze, odnosno postraničnog iskrivljenja kralježnice koji rezultira iskrivljenom zdjelicom.

Prividno više postavljen kuk posljedica je nisko postavljene deformacije kralježnice (u slabinskom dijelu), što rezultira kosom zdjelicom, ističe prof. dr. sc. Vladimir Kovač.

4. Jedan rukav duži nego drugi

Možda ćete primijetiti da je jedan rukav uvijek duži od drugoga, bez obzira na veličinu koju kupujete. Ovisno o mjestu krivulje, vaša ramena mogu biti neujednačena (jedno veće ili manje od drugoga). Zakrivljenost također može uzrokovati da je lopatica niža ili viša od druge i izbočenija u odnosu na drugu.

Ako se osjećate kao da stalno navlačite prema dolje jedan rukav, posjetite liječnika koji će utvrditi je li u pitanju skolioza, piše zadovoljna.hr.

5. Jedna cipela istrošenija nego druga

Budući da zakrivljena kralježnica pomiče zdjelicu, to može uzrokovati neravnomjeran hod. Ta promjena u kukovima koji nisu u istoj razini, može utjecati na neujednačeno trošenje pete na jednoj cipeli.

Prividno više postavljen kuk posljedica je nisko postavljene deformacije kralješnice (u slabinskom dijelu) što rezultira kosom zdjelicom opominje prof. dr. sc. Vladimir Kovač.

6. Osjećaj nelagode tijekom hodanja

S obzirom na probleme u kretanju koji su povezani sa skoliozom, možda ćete primijetiti da se osjećate ‘’čudno’’ dok hodate ili trčite. Kada hodate, možda ćete primijetiti da je klizno kretanje ruku neujednačeno, a to se događa zbog mišićnog disbalansa koji onemogućuje tijelu ispravan način kretanja.

Najnovije

Modriča: U požaru u zdravstvenoj ustanovi stradala jedna osoba

Jedna osoba poginula je u požaru koji se tokom noći desio u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Modriči. Kako je...