DF i GS: SDP je dio Čovićevog “Plana B”

Preporučujemo

Demokratska fronta i Građanski savez u zajedničkom saopćenju za javnost, izrazili su žaljenje zbog toga što je SDP i svoju konvenciju i promociju kandidata iskoristio za napad na mogućnost zajedničkog nastupa lijevih i građanskih stranaka na Opštim izborima 2018.

– Umjesto da se zajedno usmjerimo na osujećivanje paklenog plana Dragana Čovića i Milorada Dodika da gurnu Bosnu i Hercegovinu u proces disolucije, SDP je po ko zna koji put propustio divnu priliku da barem šuti. Umjesto toga, SDP u staljinističkom maniru udara packe i dijeli lekcije u potpuno deluzivnom uvjerenju da još uvijek ima ideološki monopol na ljevici, kažu u saopćenju, te dodaju da njihovo ponašanje može se uporediti samo sa ponašanjem boljševika tokom građanskog rata u Španiji: svi znamo kako je to završilo.

Smatraju da SDP danas na isti način umjesto borbe za državu bira ideološko discipliniranje, u izboru između države i partije bira – partiju. Kako kažu, to je politika i logika koja je dovela do tzv. Sporazuma za Mrakovice koji je uveo asimetriju u položaju domova naroda u dva entiteta, tzv. Sporazuma o vrijednosti glasa, te diskriminatornog Zakona o prebivalištu.

– Izjava Nermina Nikšića da ne poznaje nikakav plan B baca zloslutno svjetlo na tvrdoglavo i bezglavo ponašanje rukovodstva SDP-a. Poslije danas, nažalost, nema mjesta sumnji da ne samo da SDP ne živi u istoj realnosti u kojoj živi demokratska i građanska većina u Bosni i Hercegovini, nego da je SDP sastavni dio „Plana B“, ističu iz GS-a I DF-a.

Pozivaju rukovodstvo SDP-a da razmisli o istorijskim i potencijalno kataklizmičnim posljedicama njihovog ponašanja, kao i da se konačno očituje, kako kažu, o barem najozbiljnijim iz cijelog niza dokumentiranih navoda u medijima o najblaže rečeno malverzacijama nekih od najodgovornijih rukovodilaca u partiji.

– Naše najozbiljnije oruže u borbi protiv vlasti moraju biti čiste ruke i čist obraz. SDP u tom smislu ne može biti vjerodostojan sve dok šuti o šokantnim navodima o korupciji u svojim prvim redovima, zaključili su u saopćenju iz GS-a i DF-a.

Najnovije

Mehmedović otkrio da li će napustiti SDA pa poručio: Bakir ne bi imao šanse sa ozbiljnim protukandidatom

Prije sedam dana Šemsudin Mehmedović je podnio prijavu o kandidaturi za predsjednika SDA koji je biran na 8. Kongresu...