Dijabetičari koji primaju inzulin u KS od sutra imaju pravo na četiri besplatne trakice

Preporučujemo

Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, koji primaju inzulin, veći broj besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi moći će dobiti od sutra – 9. decembra, odnosno od datuma aktuelnog sledovanja trakica, naveli su u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Izmjenama i dopunama Uredbe o obimu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo na medicinska sredstva, koje je Vlada KS donijela 17. novembra, omogućeno je izdavanje većeg broja besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi oboljelima od dijabetes mellitusa.

Naime, prema dosadašnjoj praksi, umjesto jedne trakice, oboljelima od dijabetes mellitusa, u dobi iznad 18 godina koji primaju inzulin, ubuduće će biti izdavane po četiri trakice za mjerenje šećera u krvi dnevno ili 200 trakica za 50 dana, odnosno trudnicama, te učenicima i studentima od 18 do 26 godina starosti, na intenziviranoj inzulinskoj terapiji, ostvarivat će pravo na 150 trakica za 50 dana.

Najnovije

Azra Pašalić iz Kukine PDA osudila imama iz Kozarca: Ograđujem se od svega što je rekao Amir ef. Mahić

Potpredsjednica Skupštine Grada Prijedora i odbornica PDA Azra Pašalić osudila je glavnog imama MIZ Kozarac Amira ef. Mahića i...