Dijelovi Španije zahvaćeni vrućinama, temperature dostigle 40 stepeni Celzijusa

Preporučujemo

U velikim dijelovima Španije u petak je proglašen meteoalarm, dok se intenzivna vrućina počela širiti zemljom, stvarajući nelagode građanima u najvišim majskim temperaturama u posljednje dvije decenije.

Masa vrelog, suhog zraka koja je donosila prašinu iz sjeverne Afrike povisila je temperature za skoro 15 stepeni iznad prosjeka, dok je živa u termometru porasla na 40 stepeni Celzijusa u nekim dijelovima zemlje.

Državni meteorološki zavod saopćio je kako se očekuje da će “neuobičajene i ekstremne” temperature doživjeti vrhunac u subotu.

– To će vjerovatno biti među najvišim temperaturama u maju zabilježenim u 21. stoljeću – izjavio je portparol zavoda Rubén del Campo.

Do petka je već postavljeno nekoliko rekorda. U južnom španskom gradu Jaénu temperatura je porasla na 38,7 stepeni Celzijusa – za 15 stepeni više od sezonskog prosjeka – u rekordu za mjesec maj. U centralnom gradu Cuenca, najniža dnevna temperatura iznosila je 19,5 stepeni Celzijusa , za dva stepena više od prethodnog majskog minimuma.

– Šta stoji iza svega ovoga? Klimatske promjene, očigledno antropogenske, stvorene emisijom stakleničkih gasova povezanom s ljudskom aktivnošću – izjavio je Del Campo, prenosi AP.

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...