Direktor Arcelor Mittala: Ako struja poskupi nema svrhe da nastavimo sa proizvodnjom

preporučujemo

Novi prijedlog ugovora sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine doveo je u pitanje radna mjesta i opstanak.
 

Zenički Arcelor Mittal najveći je potrošač električne energije u Bosni i Hercegovini. Za tu namjenu mjesečno izdvaja milionske iznose. Zaposlenih je više od 2.300. Novi prijedlog ugovora sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine doveo je u pitanje radna mjesta i opstanak.

– Cijena električne energije koju oni traže za 2022. godinu je 125 puta veća od trenutne. To bi proizvelo dodatnih 70 miliona maraka troškova. Na godišnjem nivou mi trošimo 520 hiljada megavata električne energije i sa 70 miliona uticaja nema svrhe da nastavimo sa proizvodnjom. Ne možemo preživjeti – rekao je Nikhil Mehta, direktor “Arcelor Mittala”.

Arcelor Mittal je i jedna od kompanija u kojima je najavljen štrajk upozorenja zbog najavljenog poskupljenja struje. Kažu, ne pristaju da se Federalna vlada i Elektroprivrede kockaju sa privredom i radnim mjestima. Otpuštanja su, tvrde, neminovna sa računima za struju većim i do 200 posto.

– Čak znam neke kompanije koje su 240 posto potpisale povećanje električne energije, to zaista dovodi jako puno firmi u probleme. Smanjenje radnih mjesta svakako, čak uticaj i na plate radnika. Poskupljenje proizvoda i usluga na domaćem tržištu. Oni koji plasiraju oni će zasigurno morati ukalkulisati svoje proizvode. Sve to na kraju će nažalost plaćati građani ove države – rekao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Pročitajte:  EPBiH opet prijeti: Aneksa ugovora neće biti, kome se ne sviđa neka traži drugog ponuđača

Najnovije

Lavić i Zornić: Blokadu institucija je započeo HDZ! O državi pregovarati isključivo u Sarajevu, a ne u Neumu i kafanama

Gostujući na Hayat TV profesor Senadin Lavić govoreći o izbornim reformama i pregovorima koji traju, a u kontekstu neprovođenja...