Direktor BH Gasa o obustavi: Ovo je ucjena Republike Srpske

Preporučujemo

Jasmin Salkić, direktor BH Gasa kazao je za N1 da je smanjenje isporuke gasa Sarajevu i najava potpunog prekida ucjena od Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva, jer traže isplatu milion KM iz 2015. godine – bez pravnog osnova.

“Što se tiče krajnjih korisnika, ovo je već ucjena Istočnog Sarajeva prema građanima Sarajeva. Želimo da upoznamo javnost, da Republika Srpska, odnosno Istočno Sarajevo koje vrši ovakve radnje pod krinkom da neki ventili cure, traže da BH Gas plati retroaktivno još milion maraka bez pravnog osnova. Mi smo usaglasili ima mjesec dana, i prihvatili povećanje transporta kroz Republiku Srpsku, prihvatili za 2018. godinu, a mi u svojoj poslovnoj godini ukalkulisali i to povećanje koje se ne bi odrazilo na građane Sarajeva”, izjavio je Salkić za N1.

- -

On tvrdi da se sve to dešava jer mjesecima šuti – uprkos prozivkama Nermina Džindića, Nermina Džindića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije.

“Prozivaju me, i ministar, a ja pokušavam da se držim samo obligacionih odnosa, vrlo odgovornom politkom mene i mog tima, zadnje dvije godine, kada Sarajevo ima najmanju cijenu gasa u historiji, čime smo stabilizovali i poslovanje Sarajevo gasa u FBiH i Sarajevo gasa u Istočnom Sarajevu, prihvatili povećanje cijene transporta, ukalkulisali cijene i sada imate tu ucjenu da platimo iz 2015. godine još milion KM”, pojasnio je.

“Ja ne mogu retroaktivno vršiti plaćanja, pogotovo jer 2015. godine finansijska policija utvrdila utaje poreza, ne možete otvarati stare knjige kada ja nisam bio tu. Zašto u Istočnom Sarajevu nije tada rješavalo na način da se zatvara – ne znam. Vrši se pritisak na mene, da ja prihvatim nešto retroaktivno”, izjavio je.

Ministar Džindić je ipak kazao da problem treba riješiti BH Gas ili da Uprava podnese ostavku?

- -

“To je drugi ili treći put da me proziva. Ja se ne bavim politikom, ali eto očigledno moram odgovoriti. Ja sam dijete ovog grada, ministar Džindić nije. Ja znam šta gas znači za Sarajevo i želim da i ja odgovorim. O vođenju kompanije dovoljno govore rezultati kompanije, finansijski. Šta smo uradili kako bi stabilizovali BH Gas. Danas nemamo dugove, ni prema ruskom partneru, mađarskom, ni prema srpskom, pa ni prema Republici Srpskoj. Nemamo marke duga. Nemamo komercijalnog kredita, plate su prvog, povećali smo dobit i ove i prošle godine, zadržali smo cijene. To je o vođenju firme. To što neko koristi u političke svrhe – bolje da je izašao i pohvalio rad ovog nego što se stavlja na stranu RS, umjesto da se stavi na stranu građana FBiH. Ovdje se radi o klasičnoj ucjeni Republike Srpske prema FBIH. Treba pitati ministra zašto se stavlja na stranu RS, ne podržava svog direktora, kojem je on po vertikali šef”, poručio je Salkić u izjavi za N1.

Da li će u konačnici doći do obustave isporuke gasa građanima Sarajeva?

“Vidite, vrlo je moguće. Pada pritisak, oni su otvorili gore, ali to se riješava na političkim nivoima. Ne može direktor BH Gasa rješavati donošenje zakona gasa u Republici Srskoj, koji je ponovo donesen. Po nama je neustavan. I to je pitanje za Džindića, zašto ne organizuje sastanak. Mi smo upozoravali na posljedice koje će se desiti od RS i od Srbije, objašnjavali smo da će rasti transport cijene. Mi smo spremno dočekali, cijenu smo dogovorili za budući period, čekamo da je potpiše RS. Ako oni ujutro potpišu – neće biti povećanja cijena gasa građanima. To je zbog vođenja ovog direktora i mog tima”, izjavio je.

Kazao je da je na Facebooku u Twitteru vidio da je jedan državni poslanik objavio ‘da li ovo znači obustava’.

“Pošto on to koristi u političke svrhe, on pripada SDP-ovoj liniji, javno ga pozivam da dođe u prostorije BH Gasa, da mu pokažem papire iz 2015. godine, da uvidi zašto je nastao problem sa RS, od njegovih kolega koji su tada iz SDP-a vodili Upravu”, poručio je. Kazao je i to da sve dokumente može javno pokazati – i da ne želi da šuti oko ovakvih stvari, te poručio da građani Sarajeva imaju najjeftiniji gas, peti najniži u Evropi.

Najnovije

Ademović se požalio na vrućinu: U parlamentu ne rade klima uređaji

Da i političari "muku muče" s vrućinama na radnom mjestu potvrđeno je i na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda...