Direktor NUBBiH o spaljivanju Vijećnice: Nakon 31 godine u Vijećnici nismo dobrodošli

Preporučujemo

Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH obilježila je danas u Sarajevu 31. godišnjicu spaljivanja prostorija te institucije koje su se nalazile u Vijećnici.

Direktor NUB-a Ismet Ovčina izjavio je da su tog dana paljene knjige i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine, te da se treba sjetiti heroja koji su spašavali to naslijeđe iz vatre i vatrogasaca koji su je gasili.

Naglasio je da je kulturno naslijeđe jedne zemlje ujedno i kulturno naslijeđe čitavog svijeta i naše civilizacije, što jasno propisuje konvencija UNESCO-a.

– Mi uposlenici NUB-a smo vrlo emotivni na ovaj datum, jaki smo ali nam teško pada što i nakon 31 godine ne možemo da obilježimo ovaj datum u Vijećnici jer tamo nismo dobrodošli – rekao je Ovčina.

Dodao je da mu se nekada čini da onaj plamen nikada nije prestao da gori, što se prvenstveno ogleda u neriješenom pravnom i finansijskom statusu NUB-a.

Ovčina je uputio apel nadležnim organima da konačno riješe status NUB-a, ali i drugih institucija kulture od značaja za BiH.

Najnovije

Smajić o blokadama i ucjenama u Parlamentu BiH: Korektno bi bilo da kažete da vladajuća koalicija ne postoji kako građani ne bi više bili...

Dom naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj sjednci nije usvojio izmjene tri zakona jer su...