“Direktor RAK-a se miješa u posao Konkurencijskog vijeća BiH”

Preporučujemo

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač, optužio je kompaniju Mtel za monopol nad komunikacijskim tržištem, a bez dokaza u vidu analize tržišta, piše današnji Euroblic.

– Po saznanjima koja mi u RAK-u imamo, Telerad iz Bijeljine i Blic net iz Banja Luke su u vlasništvu Mtela, dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog vijeća odbijen zahtjev Mtela da kupi Elta kabel Banja Luka – izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu 10. marta generalni direktor RAK-a, u društvu predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića.

Nakon novinarskih pitanja, priča je bila na fonu špekulacija pojedinih medija kako Telekom Srbija preko Mtela kupuje manje operatore u BiH, stvara monopol i osim finansijskog, navodno širi i politički uticaj Srbije.

– Ono što nije dobro je izuzetni monopol bilo kojeg telekomoperatera u BiH i onog trenutka kada se analizom tržišta ispostavi da je neko operator sa značajnom tržišnom snagom ili dominatni operator na dijelu ili cijeloj teritoriji BiH, prema njemu se primjenjuju odgovarajuće regulatorne mjere. Јedan od zadataka RAK-a je da obezbijedi mnogo više učesnika na tržištu nego što ih je u ovom trenutku. Nadam se da neće doći do takve situacije, a to je da jedan od operatora vlada dijelom teritorije suvereno bez mogućnosti da krajnji korisnici mogu da biraju od koga će kupovati usluge – rekao je Kovač.

U RAK-u nisu željeli da kažu na osnovu kojih saznanja je Kovač saopštio da je Konkurencijsko vijeće odbilo ponudu Mtela za preuzimanje Elta kabela. Kažu da je ta informacija iznesena na osnovu saznanja Agencije, a ne zvanične odluke Konkurencijskog vijeća BiH.

Međutim, ostaju pitanja – da li je RAK proveo analizu tržišta, da li je ona pokazala dominaciju nekog operatora na teritoriji BiH, da li su takvom operatoru nametnuli regulatorne mjere o kojima priča Kovač. Euroblic je dobio odgovor iz koga se vidi da je RAK 2017. počeo da radi takvu analizu tržišta, ali da su naprasno odustali, navodno zbog promjene pravila u EU.

– Tek nakon provođenja novih analiza, uključujući i analizu maloprodajnog tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, RAK će imati podatke o eventualnim operatorima sa značajnom tržišnom snagom. Trenutno, kada je u pitanju tržište distribucije audiovizuelnim medijskih usluga i medijskih usluga radija, regulatorne obaveze nisu nametnute niti jednom operatoru koji ove usluge pruža u BiH. Aktivnosti na provođenju analiza svih tržišta su u pripremi i planirano je da budu provedene u toku 2019. godine – kažu za Euroblic u RAK-u.

Na pitanje da li je tačno da kompanija Mtel ima monopol nad komunikacijskim tržištem i da li postoji bojazan da će Mtel preuzimanjem manjih kablovskih operatora u Republici Srpskoj steći monopol na tržištu, u Konkurencijskom vijeću BiH vraćaju lopticu u dvorište RAK-a. Kažu da se ta agencija bavi analizom tržišta komunikacija i da oni posjeduju te podatke.

Konkurencijsko vijeće ističe da odluke donosi isključivo po Zakonu o konkurenciji BiH i da se svaka od njih može pročitati na njihvom sajtu.

– Što se tiče špekulacije trećih lica u vezi sa eventualnom kupovinom privrednog subjekta Elta kabela od strane privrednog subjekta Mtela, Konkurencijsko vijeće ih ne može komentarisati. U slučaju podnošenja zahtjeva za navedenu akviziciju, bez provedenog postupka Konkurencijsko vijeće ne može prejudicirati krajnji ishod postupka jer bi to ugrozilo proceduru analize relevantnih činjenica i dokaza, kao i samo donošenje odluke – kažu za Euroblic u tom savjetu.

U Mtelu priznaju da su Konkurencijskom vijeću BiH uputili pismo namjere u vezi sa preuzimanjem jednog kablovskog operatora sa sjedištem u BiH, da postupak nije okončan, a da su pregovori sa navedenim kablovskim operatorom u toku.

– Nije nam jasno zašto je direktor RAK-a na pres konferenciji iznio neistinite tvrdnje i upustio se u komentarisanje pravnog procesa koji nije završen i za koji uopšte nije nadležan. Ovo se može tumačiti kao namjera da se kompaniji Mtel nanese šteta i naruši ugled u situaciji kada legitimno i potpuno transparentno provodi svoju poslovnu strategiju u skladu sa zakonskim procedurama. Ko zabranjuje drugima da učine isto? Pozivamo direktora RAK-a neka objavi rezultat provedene analize o maloprodajnom tržištu audiovizuelnih medijskih usluga i sadržaja, jer će ta analiza pokazati sve, pa i podatke o dominantnosti – kažu za Euroblic u ovoj kompaniji.

Najnovije

CETINJE: U napadača pucala i policija i građanin, još se utvrđuje ko ga je likvidirao

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG...