Disciplinski tužilac registrovao pritužbe protiv Janjića: Uputio kritike Sudu BiH nakon izricanja presude Oriću

Preporučujemo

Ured disciplinskog tužioca je potvrdio Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je registrovao pritužbe po službenoj dužnosti protiv tužioca Miroslava Janjića koji je kritikovao Sud BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nakon izricanja presude Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću.

“Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća želi vas informisati da je registrovao pritužbe po službenoj dužnosti vezano za sve navode povodom spomenutog izricanja presude”, navedeno je iz Ureda diciplinskog tužioca.

- -

U petak je Apelaciono vijeće Državnog suda pravosnažno oslobodilo Orića i Muhića optužbi za ubistvo srpskih zarobljenika u Srebrenici i Bratuncu. Izricanju presude nije prisustvovao tužilac Miroslav Janjić, koji je za BIRN BiH rekao da je to uradio iz protesta.

“Da bih bio na izricanju, morala bi biti izrečena presuda. Da bi presuda bila izrečena, morao bi postojati sud. Da bi sud bio Sud BiH, u sudnici bi trebali biti i Srbi”, kazao je Janjić za BIRN BiH nakon presude.

Ovakvu reakciju su istog dana osudili iz Državnog tužilaštva, gdje su rekli da “izrečeni stav tužioca Janjića nije stav Tužilaštva BiH”.

U trenutku pisanja ovog teksta Janjić nije mogao za BIRN BiH komentarisati navode Ureda disciplinskog tužioca, kazavši da o njima još uvijek nije obaviješten.

- -

Iz Državnog tužilaštva nisu mogli komentarisati da li će biti pokrenuta bilo kakva sankcija prema Janjiću, rekavši da ostaju pri tome da “izrečeni stav tužioca Janjića nije stav Tužilaštva BiH”.

Izricanju presude Oriću i Muhiću nisu prisustvovali, osim Janjića, ni dvojica sudija Apelacionog vijeća – Dragomir Vukoje i Senadin Begtašević. Na upit o razlozima njihovog odsustva, iz Državnog suda su za BIRN BiH naveli da još uvijek čekaju njihovo izjašnjenje.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...