Djeca premijera Crne Gore napustila Srbiju nakon što ih je policija maltretirala

preporučujemo

Crnogorska vlada saopćila je da je “užasnuta i zabrinuta” odnosom policije Srbije prema djeci crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića, ali policija u Beogradu takve navode odbacuje kao lažne i tvrdi da je postupila profesionalno.

Sin, dvije kćerke te unuci crnogorskog premijera, iz sigurnosnih razloga doputovali su noću sa subote na nedjelju iz Beograda u kojem žive u Crnu Goru, saopćila je crnogorska vlada.

U tekstu podsjeća da su premijerove kćerke već jednom, nakon što su bile na meti srbijanskih tabloida, morale napustiti prijestolnicu Srbije.

Štićena osoba

U petak navečer u Beogradu pripadnici policije Srbije “na grub su i nedopustiv način napali sina premijera Krivokapića,” u trenutku kada je parkirao automobil ispred zgrade u kojoj s porodicom živi jedna od njegovih sestara, navodi crnogorska vlada.

Krivakapićev sin je štićena osoba, pa je u njegovoj pratnji bio policijski službenik Uprave policije Crne Gore.

– Policijski službenici Srbije, repetirajući pištolje, zatražili su od premijerova sina, u trenutku kada je izlazio iz automobila, da stavi ruke na glavu, pa na krov automobila, pravdajući svoj postupak naredbom koju su dobili, ne pokazavši pri tom nikakav pisani nalog – saopćila je crnogorska vlade.

Dodaje da će sve dalje aktivnosti u povodu ovog slučaja preuzeti ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

Vijest policijskog postupanja praćena video-snimkom pojavila se kasno u subotu navečer u crnogorskim medijima.

Na tu objavu reagiralo je ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srbije opovrgnuvši navode kao apsolutno lažne.

Policajci Republike Srbije postupali su profesionalno, u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje njihova osobnog dostojanstva.

– Postupajući po prijavi na sistem 192 da je primijećena osoba koja ima pištolј i da se udalјila vozilom “mercedes” prema Prokopu, patrola Policijske stanice Savski venac, kao ozbilјna služba, brzo je locirala vozilo i sigurno ga zaustavila.

Oni navode da je nakon prijave da je primijećena osoba koja ima pištolj, policija u Beogradu postupajući po procedurama, kao i svaka policija i pripadnici MUP-a Srbije štiteći, na prvom mjestu sigurnost svojih pripadnika, izvela kontrolu i legitimiranje osoba.

– Nakon izvršenih provjera policija se udalјila i ostavila im osobno naoružanje – saopćio je MUP-a Srbije te postavlja pitanje – “koja policija svijeta ne bi naoružana prišla nepoznatom naoružanom licu?”

Ističu da je MUP Srbije ponudio neposredno fizičko osiguranje članovima porodice Krivokapić koji žive u Beogradu, ali da su to odbili.

Kćerke crnogorskog premijera, Jelena i Milena Krivokapić krajem juna napustile su Beograd nakon hajke u beogradskim tabloidima na crnogorske javne osobe koja je počela pošto je u crnogorskom parlamentu usvojena rezolucija o Srebrenici.

Vučić garantirao sigurnost

Njih dvije vratile su se u Beograd nakon što im je sigurnost garantovao sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Garantirat ćemo im sigurnost, Srbija je zemlja dobrih domaćina i dobrih ljudi i kod nas suprotno ne smije da se događa – kazao je tada Vučić.

Srbijanska policija je, nakon što je Crna Gora polovinom godine donijela rezoluciju o Srebrenici, za koju su dužnosnici u Beogradu tvrdili da Srbe opisuje kao genocidan narod, nekoliko puta na granici po nekoliko sati zadržavala zastupnike koji su podržali tu rezoluciju u crnogorskoj skupštini.

Posljednji primjer je od prošle sedmice, kada je zastupnica Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i donedavna ministrica privrede Dragica Sekulić uhapšena nakon što su srbijanski policajci kod nje pronašli šest tableta bromazepama.

Nakon saslušanja Sekulić je puštena je da se brani sa slobode, a tamošnje tužilaštvo tereti je za posjedovanje narkotika, prenosi Hina.

Najnovije

Evropski zvaničnici se oprostili od Merkel: Bez vas će EU biti kao Pariz bez Eiffelovog tornja

Njemačka kancelarka Angela Merkel broji posljednje dane na ovoj funkciji, a samit Evropske unije koji se jučer i danas...