‘Djevojke sa Neretve’ okupile se u Konjicu nakon 55 godina od osnivanja

Preporučujemo

Na pozornici Doma kulture u Konjicu, na kojoj je Hor “Djevojke sa Neretve” prvi put nastupio 1967. godine, 120  nekadašnjih članica hora iz četiri generacije, predvođene profesoricom Eminom Beljajev …

… u subotu uvečer su održale koncert, kojem je prethodila promocija monografije, koja svjedoči o značaju hora u vremenu njegovog aktivnog djelovanja.

Promocija monografije i koncert organizovani su u okviru manifestacije Konjičko kulturno ljeto, Dani dijaspore “Konjic u srcu BiH”, koju organizuje Narodni univerzitet Konjic, uz pokroviteljstvo Grada Konjica.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić ovom prilikom je “Djevojkama sa Neretve” uručio zahvalnicu za doprinos u muzičkoj kulturi grada Konjica, koju je u ime hora preuzela profesorica Beljajev. Tim povodom gradonačelnik je uputio sljedeću poruku:

“Poštovane “Djevojke sa Neretve” želim vas pozdraviti i čestitati na vašoj energiji koju ste uložile kako biste ponovo bile u svom Konjicu zajedno, promovišući monografiju koja svjedoči o aktivnostima, koje su pod vodstvom bračnog para Beljajev Sergeja i Emine obilježile život i kulturu u ovom gradu, a u čemu ste aktivno učestvovale i dale nemjerljiv doprinos. Cijeneći sve ono što ste u jednom vremenu, koje je iza nas, učinile za promociju Konjica nastupajući sa svojim specifičnim repertoarom diljem svijeta, u ime Grada Konjica i njegovih građana uručujem vam zahvalnicu za doprinos muzičkoj kulturi grada Konjica, sa željom da se upravo vaš angažman nikada ne zaboravi i ostane trajno sjećanje na generacije Konjičanki i Konjičana, koji su odrastali i sazrijevali okupljajući se, kako bi pjevali i učili svirati. Svojevremeno u Konjicu gotovo nije bilo ni jedne porodice koja nije imala člana, koji je bio uključen u hor ili muzičku školu. Neka ostanu lijepe uspomene na taj period. A s ponosom mogu reći da Konjic danas, baštineći bogatu muzičku tradiciju, ima vrijedne Konjičanke i Konjičane, koji također svoju ljubav i energiju svakodnevno ulažu u mlade generacije okupljajući ih u muzičku školu i horove, koji na svoj način kao svojevrsni ambasadori, pronose ime Konjica u svijet, kako ste to nekada vi činili.

Hvala vam i hvala svima koji Konjic čine gradom vrijednim pažnje i spomena.”

Profesorica Beljajev u ime svih članica hora zahvalila se na podršci, prisjećajući se značajnih trenutaka koji su obilježili djelovanje hora, kao i podrške zajednice i Privrednog društva Igman, koji su uvijek, kao i danas, bili vjetar u leđa horu i njegovim mnogobrojnim aktivnostima, nastupima, turnejama.

– Ja sam danas najsretnija žena, jer su moje drage djevojke, koje je život rasuo diljem svijeta, danas na okupu, kako bismo se zajedno prisjetile jednog vremena kojem smo dale svoj pečat. Želja mi je da se i dalje u ovom gradu, kako je to rađeno u vrijeme našeg aktivnog djelovanja, mladim ljudima posveti posebna pažnja i ulaže u njihovo odrastanje, kroz kulturne i druge značajne sadržaje – kazala je profesorica Beljajev.

Sinoć je u čast ovog značajnog događaja, u kojem su uživali brojni Konjičani svih generacija, predstavljena pjesma ”Uspomena živi” autora Fadila Buturovića, posvećena “Djevojkama sa Neretve”.

Najnovije

Održano pripremno ročište po Dodikovoj tužbi protiv Davora Dragičevića

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Milorada Dodika protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića kojeg je predsjednik SNSD-a tužio...