Đukanović s Majkama Srebrenice: Sačuvati sjećanje na veliku nesreću i poduzeti sve da se ne ponovi

preporučujemo

Crna Gora je bila i bit će garant opstajanja najvrednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom sastanka sa predstavnicama udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe”, poznatije kao Majke Srebrenice koje borave u Crnoj Gori.

On je dodao da je važno sačuvati sjećanje na veliku nesreću, genocid u Srebrenici, ali je, kako je kazao, ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi.

Kako je saopćeno iz Đukanovićevog kabineta, predsjednik je uz dobrodošlicu iskazao veliko poštovanje i punu podršku za aktivnosti ove organizacije koja ima izuzetno važnu ulogu u čuvanju sjećanja na žrtve genocida, ali i za ozbiljnu misiju u nastojanjima da se zločin nikad ne ponovi.

– On je naglasio da je njihova aktivnost prepoznata na najvišim adresama širom svijeta, i da su njihove poruke i danas važne, ne samo zbog potrebe zadovoljenja pravde nad zločinom koji se desio, već i kao opomena onima koji nijesu ponijeli nauk iz prošlosti – navodi se u saopćenju.

Đukanović je, kako se dodaje, istakao da se svijest koja toleriše sve specifičnosti ljudi i vodi nas ka društvu savremene Evrope još uvijek bori sa politikom isključivosti, netrpeljivosti, netolerancije.

– Važno je sačuvati sjećanje na tu veliku nesreću, ali je ključno da preduzmemo sve da se to nikad ne ponovi – kazaoje Đukanović.

Odajući priznanje za herojski važan posao sa posebnom moralnom težinom, kazao je da Majke Srebrenice svojom misijom razborito i bez mržnje pozivaju da se odgovorno odnesemo prema budućnosti.

Đukanović je, kako se dodaje, zaključio da je Crna Gora bila i bit će garant opstajanja najvrjednijih temeljnih civilizacijskih vrijednosti i njihove zaštite.

Predsjednica Udruženja Munira Subašić zahvalila je Đukanoviću za prijem i poruku koju je uputio povodom 25-e godišnjice genocida u Srebrenici, iskazujući nadu da će ga i drugi poput Crne Gore nedvosmisleno osuditi.

Ona je kazala da je njihovo najveće oružje istina, koju su izabrale umjesto suza, mržnje i osvete.

Da im ni ponos ni dostojanstveno nisu oduzeti potvrđuje, kako kaže Subašić i činjenica da su potomci stradalih danas uspješni građani širom svijeta koji nikog ne mrze, što smatraju svojim najvećim bogatstvom.

Zajednički su iskazale zabrinutost zbog ponovnog oživljavanja politika koje su dovele i do rata u Bosni i Hercegovini.

– Pravda nosi vrijednost da se zločin kažnjava, ali je istovremeno neophodno shvatiti da je suočavanje sa istinom i odgovornošću, jedini put u budućnost, a negiranje je put u ambis – poručile su majke Srebrenice.

Predstavnice Udruženja: Munira Subašić, Kada Hotić, Nura Begović, Fadila Efendić i Šuhra Sinanović, kazale su da im je susret sa predsjednikom Đukanovićem velika čast i čestitale mu na hrabroj i postojanoj borbi za dobro Crne Gore i afirmaciji vrijednosti suživota, mira i tolerancije uz poziv da prilikom naredne posjete Potočarima bude njihov gost.

Najnovije

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NA PREKRETNICI: Smjena Dodika ili produžetak agonije!

Prva, bh. entitet Republika Srpska nije subjekt međunarodnog prava niti može učestvovati u bilo kakvim interakcijama na međunarodnoj političkoj...